Две отличия „Почетен гражданин на Русе“ бяха връчени вчера и така Русе спази традицията да удостоява  най-достойните русенци точно на празника на града. Престижното звание за цялостен принос в сферата на културата получи Ива Чавдарова, директор на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Посмъртно с почетно гражданство бе удостоен и алпинистът и покорител на осемхилядници Иван Томов, като отличието и грамотата получиха неговите родители Валентина и Юри Томови. 
„Благодаря за високата чест, която никога не съм очаквала и вероятно още дълго ще осмислям. Аз съм в тази община повече от 28 години и трябва да призная, че приемам това отличие като отговорност пред русенци и пред културната памет на Русе. Днес славата на Русе като най-европейският град в България е безспорна, но и обяснима, защото и исторически, и цивилизационно град Русе винаги е бил център и никога периферия или провинция. Градът винаги е бил в окото на българската култура. Нека този град, в който всички живеем, творим и обичаме, бъде толкова дълго вечен, колкото и изкуството, което крие в сърцето си“, каза Ива Чавдарова. 
„Изключително съм радостен, че точно аз имам честта да връча знака за почетен гражданин на Ива Чавдарова. Дали ще бъдеш отбелязан като почетен гражданин, не е гарантирано за всяка личност, която дава всичко от себе си, за да направи така, че в живота си да остави диря за града, в който се развива. Ива Чавдарова и като момче, и като мъж, и като общински съветник, и като кмет, я познавам като човека „Мартенски музикални дни“. Днешният момент е точка от нейната кариера. Пожелавам си за в бъдеще Ива да бъде пример за много други хора да вървят по пътя си неотклонно въпреки трудностите“, каза в приветствието си кметът Пенчо Милков. 
Когато предложението за удостояването с почетно гражданство на Ива Чавдарова беше внесено, всички мечтаехме това да се случи на закриването на Мартенски музикални дни. Неслучайно не отложихме това събитие, защото искахме да дадем ясен знак, че както в тази обстановка, така и след нея градът има нужда от още повече духовност“, подчерта председателят на общинския съвет Иво Пазарджиев. 
Русенци ще запомнят новият почетен гражданин на града Иван Томов като покорител на непристъпните осемхилядници. Званието бе връчено на баща му, а преди това беше излъчено и последното видео на Томов от последния покорен връх, снимано на 16 май 2019 година. 
„Моят син много обичаше Русе и може би затова градът му отвърна със същата любов и признанието, което той получи. Той развя късчета от нашето знаме, от нашата държава на няколко върха. Той беше честен и упорит човек и никога не се отказваше от целта“, сподели бащата на Иван Томов. 
„Името на Иван трябва да стане синоним пред русенските младежи и в България на човек, който постигна целите с цялата си същност. Той получава наградата за това, което постигна въпреки всички трудности. Не може това да остава тъжен спомен, трябва да е героичен спомен“, каза емоционално кметът. 
„Възхищавам се на смелостта, дързостта на хора като вашия син да мечтаят и да покоряват върхове. Името му трябва да е пример за другите поколения“, допълни Пазарджиев.