Русе в деня на своя празник - Гергьовден, ще бъде специална тема в ефира на БНТ и БНТ 2. 
Пряко включване в сутрешния блок на БНТ от църквата „Св.Георги“ ще даде начало на предаванията на националната телевизия на 6 май. 
От 11 ч по БНТ 2 ще бъде излъчен документалният филм „Сцените на Русе“ с автор Бояна Шандуркова. Лентата напомня за артисти, оставили своя знак в националната ни култура. 
От 17 ч по БНТ 2 ще бъде излъчено празничното издание на предаването „На фокус: Регионът“. В едночасовия блок проф.Николай Ненов и арх.Цвети Русинов припомнят историческите сведения за произхода и името на града, архитектурното му богатство, известни русенски фамилии в миналото, построяването на Дунав мост, както и новостите за страната ни, случили се за първи път в Русе.
Милен Добрев от РТИК и Елеонора Иванова от БРТПП коментират отрасловото развитие на икономиката, както и българо-румънското бизнес сътрудничество.
Съвременните вдъхновители, родени в Русе, сред които носителите на „Оскар“ Владимир Койлазов и Димитър Маринов, филантропът Игнат Канев, номинираният за Нобелова награда проф.Самуил Рефетов и други известни наши съграждани са представени в репортаж. А ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев и зам.-кметът по хуманитарните дейности на общината Енчо Енчев коментират предизвикателствата пред висшето и средното образование.
Селекционерът на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова и оперната певица и режисьор Аделаида Якимова-Фурнаджиева припомнят традициите на Русе в сферата на музиката, театъра, изобразителното изкуство.
Разбира се, спортните постижения на Русе в миналото и днес също заемат своето място в предаването.
Празничният блок завършва с послание на кмета Пенчо Милков към жителите на дунавския град.