22 училища в Русе и областта се подготвят до посрещнат 1400 зрелостници на двете дати, обявени вчера от образователния министър Красимир Вълчев: 1 юни за матурата по български език и литература и 3 юни по предмет по избор. 
За да осигурим безопасност за учениците, освен предвидените 115 учебни зали за първия изпит ще отворим допълнително още 33.
Това каза вчера за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Досега в едно помещение са провеждали изпита не повече от 15 човека, сега бройката е 10, като задължително между всички абитуриенти ще има разстояние не по-малко от метър и половина. За 3 юни освен предвидените 118 зали ще бъдат отворени и още 15, обясни Георгиева. Освен това всяко от 22-те училища ще има готовност да предостави подготвено помещение за „екстремна“ ситуация - това в случай, че внезапно се окаже, че има ученик в карантина. 
Във всяко от училищата ще бъдат отворени поне два от входовете, за да могат учениците да влизат спокойно, без да са прекалено близо един до друг. Всички зрелостници трябва да си носят маска, но всяко учебно заведение също ще се погрижи да има резервни маски - както винаги имат готовност да предоставят черно пишеща химикалка, каквито са задължителни за зрелостните изпити, добави Георгиева. Училищата ще осигурят също дезинфектанти и необходимите хигиенни средства. 
За всичките зали с явяващите се на матура са нужни 296 квестори за изпита по БЕЛ и още 266 за изпита по предмет по избор, освен това квестори са нужни също за коридорите и за входовете на училищните сгради, всички те ще бъдат по местата си в дните на изпитите, увери Росица Георгиева. В момента в РУО водят разговори с общежитията на някои от професионалните гимназии и със Средношколското общежитие. Има деца, които живеят по-далече от областния център, и за тях е добре да дойдат в Русе вечерта, за да могат на другия ден навреме да отидат на изпит. Ще дадем тази възможност на тези ученици, като всеки от тях ще разполага със самостоятелна стая в общежитието, каза началникът на РУО. 
Искаме и зрелостниците, и техните родители да знаят, че безопасността и спокойното протичане на едни от най-важните изпити са гарантирани, така че нека те да се заемат с подготовката за матурите, добави Георгиева. И припомни, че последната учебна година за абитуриентите приключва на 14 май, след това остават две седмици за преговор, уточняване, консултации по учебния материал.