Съботният погром, при който 36-годишен мъж хвърли в езерото на Текето икона на Богородица, църковни свещи и соларни лампи, е подготвен от солидна доза метамфетамин. Първоначално се смяташе, че е възможно вилнеещият вандал да е изпаднал в пристъп на внезапно отключило се психично заболяване, и той беше настанен за преглед в Центъра за психично здраве. След прочистването на съзнанието му от наркомъглата обаче станало ясно, че причините за изстъпленията не са медицински.
Щетите от бесуването на 36-годишния русенец, който бил на гости на баба си в Николово, се изчисляват на около 9000 лева. Сред унищоженото от него имущество, освен откритото в новия параклис в района, е и сензор за отчитане на нивото на водоема, който струва 3000 лева. Във водата са запратени още спасителни гуми, ризи, лодки и вещи на два спортни клуба, а в коридора на Гребната база надрусаният натрошил каквото му се изпречило пред очите. Преди това пък блъснал три паркирани коли.
Както „Утро“ писа, погромът продължил часове, преди вандалът да бъде задържан и след преглед в болницата да бъде настанен в Центъра за психично здраве. За изстъпленията си 36-годишният мъж може да бъде наказан с лишаване от свобода до 5 години.