Едва 25-30% от ресторантите и барчетата в Русе ще отворят на 6 май, прогнозира председателят на браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев. Това е първият ден, в който според новата заповед на здравният министър заведенията могат да заработят, но само на открито. 
Вече имаме указания относно условията, които трябва да изпълним. Разреждаме масите, така че да са на 2,5 метра, сервитьорите ще имат маски, навсякъде ще са поставени диспенсери с дезинфектант, а масите и столовете ще се почистват и дезинфекцират след всеки посетител. Мисля, че всички, които имат градини и тераси, ще отворят, но ще работят с намален капацитет и персонал, каза Иванчев.
Според него мерките не са сложни за изпълнение и всички ще са готови за предстоящите проверки от Българската агенция за безопасност на храните.
Очаква се разхлабването на режима да даде глътка въздух на бранша, който вече близо два месеца е без почти никакви приходи. Според Иванчев връщането на хората на работа ще стане поетапно. Със 100% от персонала ще тръгнат фирмите, които са получили помощ по мярката 60/40. Останалите ще започнат само с част от персонала си, тъй като работата с 30-35% от капацитета съвсем не може да донесе предишните постъпления. А и хората все още ще се въздържат от посещения в ресторанти и барчета, както заради пандемията, която не е свършила, така и в следствие на очертаващата се неплатежоспособност на населението в следващите месеци. Освен това май е дъждовен месец, което прави далеч не всички места на открито привлекателни.

Григоров: Проверките няма
да са единични, а постоянни

Проверките на заведенията от Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните няма да бъдат единични и спонтанни, а постоянни, защото трябва да сме отговорни към своя и на останалите хора живот, заяви областният управител Галин Григоров след срещата си с ръководителите на двете институции д-р Маргарита Николова и д-р Георги Дяков. Те уточниха, че ще се следи за спазване на разстоянието от 2,5 м между масите, на тях да няма повече от 4 човека или едно семейство, да се дезинфекцира след всеки посетител и да има диспенсери с дезинфектант.