Мъж от Русе, който е работил в Англия и е преболедувал заболяване със симптоми, характерни за коронавирус, разказва дали е получил помощ там и как се е върнал в България.
След като се връща в Русе, той дава положителен резултат при тест за Ковид-19.
Пред БНТ мъжът, пожелал да не се разкрива самоличността му, потвърди, че е единият от двата последни тествани и потвърдени случая с Ковид-19 в крайдунавския град.
 Всичко започнало в края на март, когато той бил още в Англия и почувствал загуба на обоняние, вкус, отпадналост, световъртеж. Без да получи сериозна помощ от местните власти, преминал за около две седмици през болестта с повече витамини, чай и плодове.
„Отказаха да ми дават какъвто и да е съвет, а ми казаха, че могат да пратят линейки. По-скоро исках да ми дадат съвет какво да правим, ако придобием по-сериозен статус. Никаква реакция, аз имам и лично джипи там, което по никакъв начин не ми е помогнало“, разказва мъжът.
След като се е почувствал по-добре, той и един от съквартирантите му, също преминал през сходно заболяване, са решили да се върнат в Русе с кола. След близо два дни път, часове чакане по границите и само с попълване на декларации и паспортен контрол на някои места, те стигнали до Дунав мост 1 ч през нощта на 26 срещу 27 април.
„Единствено някакви мерки видяхме в Румъния, където след 8-часово чакане за проверка, която беше точно 3 минути, и попълване на декларация на румънски език, който аз не зная, че преминавам транзит, с конвой ни изкараха до магистрала и дотам. Никакъв контрол“, казва мъжът.
На българо-румънската граница русенците настояват да им бъдат направени тестове именно поради заболяванията, които са преминали.
„Съвсем човешки и хуманно смятам, че сме постъпили“, казва мъжът.
Двамата русенци са се изолирали в квартира, от която не са излизали след пристигането си в града. По съветите единствено на личните си лекари продължават приема на повече течности, витамини и плодове и чакат изтичането на 28-дневната карантина.
„Промиване на нос, гаргара на уста. Общо взето такива хигиенични неща, които трябва да се предприемат и да не излизаме, разбира се“, казва мъжът.
След първите положителни тестове двамата мъже обаче се притесняват от неяснотата кога и как ще бъдат отново тествани, за да са сигурни, че са се изчистили от заразата, и да се приберат най-сетне при своите близки.