Ако не се лекува, "тихият убиец" - високото кръвно налягане, може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да променят начина си на живот или хранене. Една от промените, препоръчвана от британски експерти, е в менюто да присъстват определени храни.

От британската Национална здравна служба препоръчват хората да се придържат към нискомаслена, балансирана диета, и да наблягат на изобилие от плодове и зеленчуци. Съветът на специалистите е в менюто редовно да присъства и леща. 

Изследване показва, че при хранени с леща плъхове се наблюдава по-съществено понижение на кръвното налягане, отколкото при гризачи, на които били давани грах, боб или нахут. 

Специалистите допускат, че благоприятният ефект се дължи на протеини в лещата. Те блокират веществото АСЕ  (Angiotensin-converting enzyme - ангиотензин-конвертиращ ензим), което обикновено предизвиква стесняване на кръвоносните съдове и съответно повишаване на кръвното налягане.

Лещата освен това допринася за понижаване на нивата на "лошия холестерол", който се натрупва в артериите и може да причини запушването им, и също да увеличи риска от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. 

Високите нива на аминокиселината хомоцистеин в кръвта са друг рисков фактор за болести на сърцето. Те могат да се повишат при недостиг на фолиева киселина, набавяна чрез храненето. Лещата е отличен източник на въпросната киселина и може да помогне за предотвратяване на излишъка от хомоцистеин в тялото.