След като обиколи масово българските медии - от най-големите телевизии до най-малките сайтове, които по една от лошите нови традиции не се позоваха на първоизточника, публикацията на „Утро“ от 24 април „Кризата с Ковид-19 предсказана в комикс преди 41 години. Търси се новият д-р Жустис“ с автори Стоян Стоянов и Боян Драганов тръгна из Европа. При това находката, разказваща за комикс в култовото (изтъркана, но вярна дума) френско списание „Пиф“, който изглежда удивително пророчески за днешната световна криза заради коронавируса, успя да удиви дори и Франция! 
В родината си историята се върна през една от най-авторитетните фейсбук групи на френските и световни почитатели на деветото изкуство - комикса: „J‘ai ete lecteur de Pif-gadget ou Vaillant...“, администрирана от Жан-Люк Мюлер.
На 28 април, четири дни след публикацията на „Утро“, той пуска новината за откритието на колегите си от България. Още на следващия ден във френския сайт https://www.actuabd.com (какво да се прави, явно и във френските медии кражбата или преписването без позоваване - както ви харесва - се превръща в етичен стандарт, който се разпространява като зловреден вирус) излиза „новина“ със заглавие: „Още през 1978 година д-р Жустис се е сблъсквал с коронавируса“ с „автор“ Хайме Бонковски де Пасос, който в края на статията си строго посочва, че тя е със защитени авторски права и позоваването на нея се признава с изричното посочване на автора... Но все пак благодари на Жан-Люк Мюлер и неговия, забележете „български кореспондент“ за „вдигането на заека“.
Добросъвестни почитатели на Жан-Люк Мюлер още същия ден го информират за плагиатството от страна на Хайме Бонковски де Пасос. А огорченият администратор на влиятелната група в социалната мрежа възкликва типично по френски: „Това бе глупаво от моя страна - трябваше да сложа това в предстоящия брой на „Confined-Gadget“ вместо да го публикувам директно на стената си...“.
Следват още коментари, но най-логично е заключението на Жан-Люк, който казва: „Разпространението на тази информация наистина направи невероятен обрат за 24 часа. Светът на комикса вече е разделен на 3 категории: тези, които разпространяват сканиранията ми, без да знаят, че идват от мен, тези, които споделят собствени сканирания или снимки, и тези, които споделят сканиранията на първия (български) източник, но понякога и без да знаят!“.
За отбелязване е и фактът, че заради името на града ни французите първо представиха откриватели на комикса от Русе за руснаци, но после бързо се коригираха, че всъщност българските им кореспонденти са българи от Русе, България.
Кой е Жан-Люк Мюлер и защо реакцията му е важна?
Роденият в Мюлуз французин е завършил Сорбоната и университета „Марк Блок“ в Страсбург, след това защитава дисертация за британското кино в Англия и остава там до 1988 година. В творческата му биография е вписана работа по 109 документални документални и игрални филми, има професионални интереси във фотографията и музиката. Автор е на филми и клипове, свързани с историята на комиксите и най-изявените автори в това изкуство. Заедно с илюзиониста Пиер Суитън създават анимационна серия за великия фокусник Хари Худини и този интерес не е случаен. От октомври 2014 година Мюлер е президент на C.N.A.M.I. (Национална консерватория за изкуство на магията и илюзията), на която е секретар от 2005 година.
Русенският комикс клуб „Марчело“ поддържа връзка и сътрудничество с него от 2017 година, а оценката на именития французин за откритието на българските му приятели, изказана публично във Фейсбук, може да се синтезира само с първата дума в посланието му - изумително!
Впрочем, откритието на вдъхновителите на Музея на комикса в библиотека „Любен Каравелов“ продължава да прескача граници. Преди два дни и румънския изследовател на комикса Додо Ница публикува историята за борбата на д-р Жустис с непознатия вирус, като също пропусна да каже на читателите и последователите си откъде е научил свежата новина. След приятелско обаждане от Русе обаче поправи грешката и благодари на колегите си в България.
Дано както историята отпреди десетилетия от „Пиф“ оживя и тръгна по света, краят на сегашната пандемия да подобава на добрите комикси - светът да открие лекарства и ваксина срещу коронавируса и всичко да приключи по най-добрия начин, пожелават си от клуб „Марчело“.