Три предизвикателства отправя към русенци детска градина „Слънце“. Оттам призовават деца и родители да разгърнат творческите си заложби, като ги посветят на предстоящите празници: 6 май - Ден на Русе, 9 май - Ден на Европа, 11 май - ден на светите братя Кирил и Методий. 
Първото предизвикателство е за създаване на рисунки, апликации и колажи по темата „Градът през детските очи“ - в тях малките творци да пресъздадат миналото на Русе, първите неща, които са се случили тук, паркове, сгради, паметници. 
Втората творческа задача е към родителите. Тя се нарича „Снимай Русе от терасата!“, като се очаква децата също да се включат в подбирането на ракурси и сюжети за снимки. 
Третото предизвикателство се нарича „Молитва за Русе, България, Европа и Земята“ - рисунки, апликации и колажи да разкажат за създателите на кирилицата. 
Снимки на творбите трябва да се изпращат на е-адрес: [email protected] до 12 май. Най-добрите автори ще получат почетни грамоти, а рисунките и снимките ще бъдат публикувани на е-страниците на ДГ „Слънце“, Регионалното управление на образованието и общината. По тях ще бъдат направени видеоклипове с позитивни послания и картички за благотворителни акции в помощ на българските медици.