С 4,8 милиона лева общо е глобена община Русе заради нарушения в процедурите по избор на изпълнители на финансирани с европейски пари проекти, започнати при предишното управление. Това съобщи кметът Пенчо Милков във фейсбук.
Докладът за това е огромен, дебелината му е повече от един пръст, коментира за „Утро“ градоначалникът. „Тези огромни финансови корекции са заради различни проблеми в процедурите.

Реално по почти всеки голям европейски проект има финансова корекция, което е сериозен удар за нашата община, който става особено значим в това тежко време на намаляващи приходи“, поясни Милков.
Много се надявам голяма част от тези суми да бъдат опростени, обясни за „Утро“ русенският кмет. Въпреки че в момента ситуацията не само в Русе, но и в цялата страна е изключително сложна заради щетите, които се понасят заради пандемията от Ковид-19, той все пак очаква разумно развитие на проблема с финансовите корекции по европроектите. И обеща да предостави изчерпателна информация, когато настъпи по-голяма яснота по тази тема.
Четири са известните досега проекти, които са санкционирани с общо 2 339 406 лева и за които „Утро“ единствен писа. А те станаха известни, защото Върховният административен съд потвърди наложените глоби от управляващия орган. До потвърдените от кмета Милков 4,8 милиона лева глоба остават още около 2,5 млн. лева по проекти, които все още се обжалват и няма окончателно решение. Санкцията се води финансова корекция, което означава, че общината няма да получи тези пари по съответния проект и ще трябва да разплати направените разходи със собствени средства.
Проектът за рехабилитация на кейовите стени, финансиран по програма „Интеррег Румъния-България“, донесе глоба на общината в размер на 382 669 лева. За изпълнител на строителството бе избрана търновската фирма „ВТ Инженеринг“ ООД. В този избор обаче управляващият орган намира пороци, тъй като процедурата съдържа неясноти и допуска субективизъм, което е в разрез с правилата на ЕС за обективност при обществените поръчки. Освен това има и разминаване между заложеното изискване за експерт „Хидротехнически съоръжения“ и предложения от фирмата специалист по хидромелиоративно строителство. Управляващият орган намира процедурата за избор на изпълнител за незаконосъобразна и налага глоба на общината в размер 382 669 лева, което представлява 5% от общата стойност на проекта, който е за 7 653 394.72 лв. с ДДС. Решението на ВАС, с което окончателно потвърждава санкцията, е от края на миналата година.
По подобни причини - нарушения при критериите за подбор и незаконосъобразна методика за оценка на офертите в избора на изпълнители, общината е санкционирана с 1 956 737 лева по три големи инфраструктурни проекта, финансирани по програма „Региони в растеж“. Те са: изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци“ и ремонт на ул. „Шипка“ от „Чипровци“ до бул. „България“ за 5,4 млн. лева; реконструкция на бул. „Придунавски“ за за 9,8 млн.; изграждането на надлез между кварталите „Родина“ 3“ и „Чародейка“ и на пешеходния подлез при Математическата гимназия „Баба Тонка“ за 1,3 млн. лв. Избраните изпълнители са съответно „Пътинженеринг“, „Минстрой-Автомагистрали Черно море“ и „Трейс Груп Холд“. Според управляващия орган на програмата обаче процедурата по избор необосновано е ограничила конкуренцията, а методика за оценка на офертите е незаконосъобразна. Затова на общината е наложена финансова санкция в размер на 10% от допустимите разходи по трите договора, което правис 1 956 737 лева. Тази глоба е потвърдена от ВАС през февруари.
Община Русе води още дела, с които обжалва наложени санкции по проекти, финансирани с европари. Кои са те, вероятно ще стане ясно единствено от решенията на Върховния административен съд. Както научихме и за глобите по споменатите четири проекта за общо 2 339 406 лева.