За последното денонощие 50 са новорегистрираните случаи на заболели от коронавирус. 20 души са настанени в болници. Активните области, където има най-много заразени са 9. Общо за страната случаите на регистрирани с COVID-19 са 1437, активните слуачаи са 1134.

Това съобщи ръководителят на кризисния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин.

В София има 13 нови случаи, двама са в “Пирогов”, във ВМА също са двама, в Александровкса болница – един. Амбулаторни има 8 пациенти.

В Пловдив има 11 случаи, които са от две фамилии в село Брестовица. Те са изолирани, карантинирани, всичките са изследвани. Заразяването им се свързва с пристигане на близък от чужбина, съобщи ген. Мутафчийски.

Във Видин има 10, които са настанени в МБАЛ. В Плевен са 8 новорегистрирани, шест от тях са от завод “Мизия”.

Новите случаи на заразени деца са 6, съобщи още Мутафчийски. Те са на различна възраст, три от децата от София – на 13 и на 15 години, две са от Пловдив – на 9 и на 17 години. Всички деца са в домашни условия поради липса или леки клинични оплаквания.

5 са новите случаи на заразен медицинския персонал. Процентът 11 от общия брой на зарезените се запазва трайно.

Общо лекари, медицински сестри и санитари са 155 заболели. Новите са от “Пирогов” – двама лекари и медидинска сестра, една акушерка от Видин, и в Плевен медицинска сестра.

От общия брой на потвърдените случаи на новия коронавирус 61 са на починали лица. Три са случаите, регистрирани през последното денонощие. Във ВМА-Сливен е починала жена на 60 г. Тя е страдала от хронична сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето. В „Пирогов“ е починала 58-годишна жена, страдала от артериална хипертония. Третият смъртен случай е на мъж на 70 г. в Пловдив, който е страдал от сърдечна недостатъчност.

Към настоящия момент 297 са лежащите в болници. 39 са в интензивни отделения.

Излекуваните са с 21 повече за денонщието – 243 случая, 17% от всички заразени.

859 са изследваните проби за денонощието.

Досега са взети 45 208 проби.

Болницата във Видин не може да обслужва пациенти, търсим доброволци

Проблемът със заразените във Видин 33-ма медици, което е почти 10% от персонала на видинската болница, може да доведе до проблем за обслужване на населението. Има две отделения, които са в сериозен проблем – неврологията и кардиологията, и пациентите там се насочват към Лом. Вчера Ананиев изпрати писма до околните болници за набиране на доброволци за обслужване на болницата във Видин, съобщи още председателят на оперативния щаб.

Чисто от епидемиологична гледна точка няма нужда да се изследват свещениците в православните църкви, защото там нямаше струпване по време на празниците, а по-правилно е да се обследват хора от всички възрасти и случайно подбрани, съобщи д-р Ангел Кунчев. Ако все пак свещеници пожелаят, ще бъдат изследвани, допълни главният държавен епидемиолог. Към момента няма данни за човек заразен или поставен под карантина, който е заразен по време на служба.

В дома за възрастни хора в село Гара Орешец д-р Кунчев съобщи, че там има 8 положителни възрастни, от които 2-ма хоспитализирани, а от персонала, който е общо 16 души, 3-ма са заразени. „Домът е под управата на община Димово, а МТСП днес ще изпрати хора на място, за да се види дали има нужда от допълнителен персонал. Там има известно неразбиране от страна на кмета, който вчера по всички телевизии обясни, как хората трябвало да бъдат настанени в болници. Няма нужда положителни, но не болни хора, да бъдат настанени в лечебно заведение. Според личния лекар на хората никой от тях не се нуждае от болнично лечение, затова няма и да бъдат настанявани към момента“.

Не всички вести са оптимистични, едно е сигурно – в България наблюдаваме ниска смъртност

От три седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване на данните за заболелите, разбираемо и на нас ни тежи тази работа, но приемаме нещата, като фундаменталната идея беше обществото да е максимално информирани. Това има няколко измерения – хората се чувстват достатъчно информирани, но има и гласове, че това носи и стрес. Включително вчера един баща на дете на 8 г., коментира, че трябвало да бъде направен детски брифинг, в „който пък вземете и излъжете малко“. За съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача – цял живот като лекари сме поднасяли лоши вести на пациентите си, съобщи ген. Мутафчийски.

„Това е едно от нещата, стресът е част от нашата професия, когато съобщаваме новини, също сме залети от емоции. Преносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият, но докато важи тази заповед на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме функциите. Извинявам се, че не винаги вестите са оптимистични. Знам всички разсъждения – била малка заболеваемостта, преекспонирали сме новините, все по-малко се чуват гласове, че тази заболеваемост е резултат от усилията на много хора – това е факт. Може би има много аргументи, които бих искал да кажа в тази насока – ако вирусът за българската популация бил труден за прихващане, то тези клъстери, в които го намираме – са от същата тази популация. Едно нещо със сигурност може да се твърди – че у нас се наблюдава ниска смъртност от вируса. Факт е, че загиналите са в 99% с придружаващи заболявания“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Само разумни компромиси би приел щаба, и то когато се установи, че разпоредбите се спазват стриктно, съобщи още началникът на ВМА. „Обсъждат се още мерки с хоризонт септември-октомври-ноември в абсолютно всички сфери, които сега за замрели, но това е нещо, което ще се обяви от правителството, не от нас“. За първи май все още обмисляме мерките, но това, което в момента съществува като КПП-та, няма основания да се премахват.

Един от приоритетите, които съществуват още от самото създаване на щаба, е запазването на медицинския персонал. Във всички ръководства на СЗО и други страни, които и все още действат, това е като първи приоритет, уточни началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски съобщи още, че свижданията в болниците и свижданията в старческите домове ще са мерките, които последни ще отпаднат.

Той отбеляза, че вътреболничните инфекции са много сериозен проблем, въпреки наложените мерки за безопасност и дезинфекция.