Едва ли има човек, който днес да не разпознава името зад лицето на тази жена?

За да стигне дотук обаче, Пенелопе Крус се доказва като истински стоик - тя се явява на кастинги при агенти, които неведнъж я отхвърлят и понася подигравки за испанския си акцент, но въпреки това е упорита и търпелива. И слава богу, защото без нейния талант, темперамент и въздействие, киното щеше да бъде място, на което нещо му липсва.

Ето и някои любопитни факти за пътя на актрисата дотук:
 
Пенелопе Крус има късмет с това, че е усещала таланта си още от дете. В сп. Interview през 2009 г. тя споделя, че е влизала в роля дори в игрите с кварталните деца и си е давала сметка, че иска да бъде актриса. Всичко обаче започва първо с танца - Крус е учила класически балет цели 9 години, при това в Испанската национална консерватория, преди да се качи на големия екран. Тя започва да се интересува от кино, след като гледа филма Tie Me Up! Tie Me Down! на Педро Алмодовар през 1990 г. Тогава решава да се явява на кастинги за различни роли, но често е отхвърляна заради възрастта си. Снимка: Getty Images
Пенелопе Крус има късмет с това, че е усещала таланта си още от дете. В сп. Interview през 2009 г. тя споделя, че е влизала в роля дори в игрите с кварталните деца и си е давала сметка, че иска да бъде актриса.

Всичко обаче започва първо с танца - Крус е учила класически балет цели 9 години, при това в Испанската национална консерватория, преди да се качи на големия екран. Тя започва да се интересува от кино, след като гледа филма Tie Me Up! Tie Me Down! на Педро Алмодовар през 1990 г. Тогава решава да се явява на кастинги за различни роли, но често е отхвърляна заради възрастта си.
 
Първата ѝ роля в пълнометражен филм е в комедийната артхаус драма Jamón, jamón ("Шунка, шунка") на Бигас Луна oт 1992 г. В него тя играе момиче, което забременява от приятеля си, но потенциалната "свекърва" не одобрява връзката на сина си и плаща на друг мъж (Хавиер Бардем) да ухажва момичето. Няма как да не ни направи впечатление, че в него Пенелопе Крус играе с бъдещия си съпруг, но тогава между двамата се заражда единствено приятелство, което едва 20 години по-късно се трансформира в нещо по-различно. Снимка: IMDB
Първата ѝ роля в пълнометражен филм е в комедийната артхаус драма Jamón, jamón ("Шунка, шунка") на Бигас Луна oт 1992 г. В него тя играе момиче, което забременява от приятеля си, но потенциалната "свекърва" не одобрява връзката на сина си и плаща на друг мъж (Хавиер Бардем) да ухажва момичето.

Няма как да не ни направи впечатление, че в него Пенелопе Крус играе с бъдещия си съпруг, но тогава между двамата се заражда единствено приятелство, което едва 20 години по-късно се трансформира в нещо по-различно.
 
Този кадър е от паметната откриваща сцена във филма Carne trémula ("Жива плът") на Алмодовар, в който Пенелопе Крус играе проститутка, която ражда в автобус. Годината е 1997 г. и се оказва важна за актрисата - освен че това е едва първият ѝ филм с испанския режисьор, който ѝ е идол, тя тъкмо се е снимала и в "Любовта сериозно може да увреди здравето Ви" на Мануел Гомес Перейра, който също е име в Испания. Крус участва и в сайфай драмата "Отвори очи" на Алехандро Аменабар, която за жалост не постига особен комерсиален успех. Снимка: IMDB
Този кадър е от паметната откриваща сцена във филма Carne trémula ("Жива плът") на Алмодовар, в който Пенелопе Крус играе проститутка, която ражда в автобус.

Годината е 1997 г. и се оказва важна за актрисата - освен че това е едва първият ѝ филм с испанския режисьор, който ѝ е идол, тя тъкмо се е снимала и в "Любовта сериозно може да увреди здравето Ви" на Мануел Гомес Перейра, който също е име в Испания. Крус участва и в сайфай драмата "Отвори очи" на Алехандро Аменабар, която за жалост не постига особен комерсиален успех.
 
Първият американски филм, в който Крус взима роля, е уестърнът The Hi-Lo Country на Стивън Фриърс от 1998 г. Това се оказва стресиращо преживяване за 24-годишната Пенелопе, която започва да учи английски едва 20-годишна и не разбира добре какво говорят на снимачната площадка. Междувременно обаче тя участва с главни роли в два доста успешни испански филма - "Момичето на мечтите ти" на Фернандо Труеба и "Всичко за майка ми" на Алмодовар, който взима "Оскар" за чуждоезичен филм. Това кара критиката във Variety да напише следното: "Ако е необходимо потвърждение, че Крус е първо актриса, а след това красиво лице, ето го". Снимка: IMDB
Първият американски филм, в който Крус взима роля, е уестърнът The Hi-Lo Country на Стивън Фриърс от 1998 г. Това се оказва стресиращо преживяване за 24-годишната Пенелопе, която започва да учи английски едва 20-годишна и не разбира добре какво говорят на снимачната площадка.

Междувременно обаче тя участва с главни роли в два доста успешни испански филма - "Момичето на мечтите ти" на Фернандо Труеба и "Всичко за майка ми" на Алмодовар, който взима "Оскар" за чуждоезичен филм. Това кара критиката във Variety да напише следното: "Ако е необходимо потвърждение, че Крус е първо актриса, а след това красиво лице, ето го".
 
2000 г. е вододел за Крус, която вече живее в Лос Анджелис (за този период тя казва пред Vogue, че непрекъснато е взимала бездомни котки вкъщи, за да не се чувства самотна). Тогава актрисата се снима в американския филм Woman on Top, при това в главна роля, а акцентът ѝ вече е определен от критиката във Variety като "сладък".  Година по-късно тя е във фокуса и на две доста мащабни продукции -  крими сагата Blow и станалия легендарен Vanilla Sky, където се запознава с Том Круз. Двамата имат 3-годишна връзка, но се разделят, а слухове твърдят, че причината е несъгласието на Пенелопе Крус да приеме сциентологията за своя религия. Снимка: IMDB
2000 г. е вододел за Крус, която вече живее в Лос Анджелис (за този период тя казва пред Vogue, че непрекъснато е взимала бездомни котки вкъщи, за да не се чувства самотна). Тогава актрисата се снима в американския филм Woman on Top, при това в главна роля, а акцентът ѝ вече е определен от критиката във Variety като "сладък".

Година по-късно тя е във фокуса и на две доста мащабни продукции - крими сагата Blow и станалия легендарен Vanilla Sky, където се запознава с Том Круз. Двамата имат 3-годишна връзка, но се разделят, а слухове твърдят, че причината е несъгласието на Пенелопе Крус да приеме сциентологията за своя религия.
 
В началото на века Крус се снима средно в по 3 филма на година и започва да се занимава с филантропия - тя снима тибетски деца в Непал, както и бивши членове на престъпни групи и наркозависими. Актрисата е била доброволец в Уганда и Индия, а се е случвало и да дарява целите си хонорари от филми (например от The Hi-Lo Country) за благотворителност.Междувременно през 2006 г. тя се снима и във Volver ("Завръщане") на Алмодовар, за който е номинирана за "Оскар" и "Златен глобус". Ако сте го гледали, знаете защо. Снимка: IMDB
В началото на века Крус се снима средно в по 3 филма на година и започва да се занимава с филантропия - тя снима тибетски деца в Непал, както и бивши членове на престъпни групи и наркозависими. Актрисата е била доброволец в Уганда и Индия, а се е случвало и да дарява целите си хонорари от филми (например от The Hi-Lo Country) за благотворителност.

Междувременно през 2006 г. тя се снима и във Volver ("Завръщане") на Алмодовар, за който е номинирана за "Оскар" и "Златен глобус". Ако сте го гледали, знаете защо.
 
През 2009 г. Пенелопе Крус взима първия си "Оскар" за филма "Вики, Кристина, Барселона" на Уди Алън. В него тя играе Мария Елена - неуравновесена и темпераментна художничка, която се развежда със своя също толкова артистичен съпруг (Хавиер Бардем), докато междувременно става част и от любовен триъгълник с него и млада американка, дошла на екскурзия (Скарлет Йохансон).През 2010 г. Бардем и Крус за пръв път се появяват заедно на наградите "Гоя", а през същата година сключват и брак на тайна церемония. Двамата почти никога не обсъждат отношенията си, а Бардем коментира пред Vulture следното: "Това сме ние - Пенелопе и аз. Затова трябва да защитаваме това "нас". Семейството има и две деца: Леонардо (роден през 2011 г.) и Луна (през 2013 г.) Снимка: IMDB
През 2009 г. Пенелопе Крус взима първия си "Оскар" за филма "Вики, Кристина, Барселона" на Уди Алън. В него тя играе Мария Елена - неуравновесена и темпераментна художничка, която се развежда със своя също толкова артистичен съпруг (Хавиер Бардем), докато междувременно става част и от любовен триъгълник с него и млада американка, дошла на екскурзия (Скарлет Йохансон).

През 2010 г. Бардем и Крус за пръв път се появяват заедно на наградите "Гоя", а през същата година сключват и брак на тайна церемония. Двамата почти никога не обсъждат отношенията си, а Бардем коментира пред Vulture следното: "Това сме ние - Пенелопе и аз. Затова трябва да защитаваме това "нас". Семейството има и две деца: Леонардо (роден през 2011 г.) и Луна (през 2013 г.)
 
Пенелопе Крус и Салма Хайек са се появявали заедно в уестърн комедията "Бандитки" през 2006 г. Извън екрана обаче двете са приятелки още от момента, в който Крус пристига в Щатите и Салма Хайек я приютява за известно време. Това споделя самата Крус на церемония за Човек на годината на Vanity Fair през 2018 г., когато се качва на сцената заедно с приятелката си. Хайек пък сподели през февруари в социалните си мрежи, че няма търпение отново да седне до Крус по време на церемонията за наградите "Оскар". Е, те ще се отложат малко, но е хубаво, че тези неща не важат за приятелството. Снимка: Getty Images
Пенелопе Крус и Салма Хайек са се появявали заедно в уестърн комедията "Бандитки" през 2006 г. Извън екрана обаче двете са приятелки още от момента, в който Крус пристига в Щатите и Салма Хайек я приютява за известно време. Това споделя самата Крус на церемония за Човек на годината на Vanity Fair през 2018 г., когато се качва на сцената заедно с приятелката си. Хайек пък сподели през февруари в социалните си мрежи, че няма търпение отново да седне до Крус по време на церемонията за наградите "Оскар". Е, те ще се отложат малко, но е хубаво, че тези неща не важат за приятелството.