Плавното преминаване на БМВ в насрещната лента, което останало незабелязано и неконтролирано от неговия 29-годишен водач, станало причина за тежък челен удар, който смазал две коли и отнел невинен човешки живот. Ужасяващата катастрофа от 2 януари 2018 година, която стана на Мойсевия баир по пътя Русе-Бяла, финишира с окончателна присъда за младия шофьор. Той бе наказан на 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок и 3 години без право да шофира. Минималната присъда остана непроменена и единодушно три различни съдебни инстанции прецениха, че е справедлива.
Основа за нелепия инцидент с фатален край вероятно е фактът, че пътят е бил мокър и старото БМВ, което се движело в посока Русе, неусетно се унесло, а водачът му не направил нищо, за да го върне в рамките на очертанията. Така автомобилът внезапно се оказал срещу пътуващия към Бяла „Фиат Пунто“, с който се сблъскал първо челно, а след това и странично. Експертиза показала, че виновното БМВ изкачвало Мойсевия баир в лявата лента с 96.8 км/ч, а фиатът се спускал с 89.3 км/ч.
Смразяващата катастрофа заклещила двамата шофьори в колите и се наложило те да бъдат разрязани, за да могат мъжете да бъдат извадени и да им се окаже лекарска помощ. Въпреки медицинските грижи 52-годишният шофьор на фиата издъхнал след 9 дена в болницата. А виновният водач и до днес носи пораженията от произшествието, след като претърпял операции и се лекувал дълго време. 
„Касае се за напълно предвидима, обичайна, ежедневна ситуация, при която подсъдимият, който е водач със значителен опит, само е следвало да спази задълженията си по Закона за движение по пътищата. Като не ги е изпълнил, той се е поставил в ситуация за невъзможност да предотврати произшествието. Той е санкциониран веднъж за неизползване на предпазен колан и общо 7 пъти с фишове, като само 3 от тези нарушения са извършени през периода 2016-2017 г. Налаганите му до момента глоби не са изпълнили своята роля, за да се стигне до процесния случай и до най-тежкия възможен резултат - смърт на човек, който се е движел правомерно в своята лента за движение“, пишат в мотивите си съдиите на първа инстанция. Подобно бе виждането и на останалите съдебни състави, разгледали казуса.
Самият виновен шофьор не оспори обстоятелствата, довели до инцидента, а само отделни пунктове около правната квалификация на обвинението срещу него, с което си осигури намалена с 1/3 присъда от 2 години условно, която вече е в сила.