След всичките неволи около пандемията от коронавируса, природата удря земеделците и с небивала суша. Сеитбата на пролетниците вече е към края си, но фермерите полагат семената плитко в земята с надеждата, че все пак ще завали и посевите ще се развият.
Според агрономи и специалисти, сушата е незапомнена, на половин метър под земята няма никаква влага. Дъжд със стопанско значение тази година изобщо не сме имали, последният преди месеци беше десет литра, но ветровете изсушиха почвата и прибраха влагата, каза за „Утро“ председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. 

Тези проблеми вероятно ще доведат до по-ниски добиви през лятото, но пшеницата се държи, така че зърно за хляб при всички положения ще има. Това е борсова стока, ако в един район се провали, ще дойде от друг, така че хората не трябва да се притесняват, смята производителят.
Комбайнерите работят на полето с двойни предпазни мерки, тъй като проникване на зараза в стопанството би го затворило за седмици и кампанията ще бъде провалена. Неудобно е, но трябва хем да опазим здравето на механизаторите, хем да извършим всички дейности за една добра земеделска практика, каза Караиванов. Според него земеделското министерство действа адекватно на ситуацията, проблеми с пътувания, снабдяване със семена, торове и препарати няма. Максимално напред са изтеглени и плащанията за бранша и вървят по набелязания график.
Със затоплянето на времето сушата става основен проблем и за овощарите, сподели Николай Колев, регионален представител за областите Русе и Силистра на Съюза на дунавските овощари. 
Масово се полива вече по овощните градини. Ние в нашия регион нямаме напоителни системи, всеки се оправя сам. Взимат се разрешителни за сондажи, по-големите си правят процедура по сондаж и си поливат, иначе напоителни системи няма, каза Колев.