За малко повече от час народните представители изчерпаха днешното извънредно пленарно заседание, на което беше изслушан премиерът Бойко Борисов.

Изслушването имаше една единствена точка – мерките на правителството за справяне с коронавируса. Както винаги, депутатите и по темата за справяне в борбата с епидемията и мерките на правителството бяха разделени на одобряващи и неодобряващи.

От думите на Борисов стана ясно, че страната ни разполага с 60 хиляди теста. А след изслушването си, Борисов го окачестви като неползотворно.

Той съобщи още, че се обмисля след 13 май заповедите на здравния министър Ананиев да са закон: “Много от мерките са в този закон, и ако може НС да приеме закон, който да включва само мерките – да махнем думата „извънредно положение“, защото те и сега са най-меките мерки в Европа. Тоест, заповедите на здравния министър да бъдат легитимни със закон и без извънредно положение”, уточни премиерът.

Премиерът потвърди, че Военен парад на 6-ти май не може да има.

ГЕРБ

“Успява ли правителството, здравните работници и всички на първа линия да запазят живота и здравето на хората? Мисля, че тук трябва да си дадем еднозначен отговор и той е категорично, че правителството и всички ангажирани хора с тази битка, се справят“, заяви Александър Ненков от парламентарната трибуна.

Той посочи, че България е на едно от последните места по брой на заразени и починали.

Някои държави не са говорили за икономически мерки, защото имаха друг проблем – как да съхранят живота на хората. На ден умираха по над 1000 души в други държави, които са с много по-големи възможности, с по-голямо самочувствие, но нашето правителство успя своевременно с решителни и смели мерки, защото за това се изисква смелост, в една такава ситуация да вземеш непопулярни мерки”, каза още Ненков и подчерта, че е много е важно да не се дават разнопосочни сигнали на обществото.

БСП

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини правителството, че няма план за излизане от кризата и посъветва управляващите, ако не знаят какво да правят, БСП може да им подскаже: „Ако вие нямате план за излизане от кризата, ние ще ви предложим такъв”, каза тя.

Нинова призова управляващите да се съсредоточат върху няколко неща – възстановяване на икономиката чрез помощ за производство, увеличаване на потреблението и няколко спешни реформи.

“Другата линия на политика на икономика и производство е безвъзмездната помощ за запазване на работни места. Увеличете потреблението. Вторият стълб за ръст в икономиката. Как се увеличава потребление, като увеличите доходите. Днес твърдите, че пазите парите, за да има за пенсионери. Тук липсват основни икономически и базови принципи. Парите за пенсионерите идват от работещите, стимулирайте в момента работещите, стимулирайте бизнеса, дайте пари на работниците, за да могат те да ви се върнат през данъци през бюджета. Колкото повече работници осигурите днес, толкова пари повече ще имате за пенсии. Обърнете внимание на земеделието и осигурете прехраната на българския народ. Пренасочете парите към плодове, зеленчуци, месо и мляко и плащайте не на площ земя, а на кг произведена продукция.

Започнете спешна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, а заплатите на медицинските специалисти и тяхната подготовка се определят с държавна политика. Поучете се от евроепйските си партньори”, предложи Нинова.

ДПС

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ отбеляза, че противоепидемиологичните мерки са добри и дадоха добър резултат, но оттук нататък кризата изисква нов подход.

Преди това Йордан Цонев пък оцени като ефективна мярката 60:40, която е предотвратила безработните в момента да са над 200 000 души.

Обединени патриоти

От името на ПГ на патриотите, Искрен Веселинов заяви, че България се е показала като една отговорна страна. Българското общество се показа като дисциплинирано. Няма причина да се опитваме да изкараме бялото черно и да се опитваме да се самонавиваме колко сме нещастни, самоунищожени и умиращи, заяви още Веселинов.