Нови над 930 000 лева трябва да плати Здравната каса на УМБАЛ „Канев“ и Комплексния онкологичен център, реши по две отделни дела Русенския окръжен съд. Спорът бе заведен от двете лечебни заведения, които бяха отрязани от плащания за оказана медицинска помощ заради превишени лимити. Решенията обаче могат да се обжалват.
Претенцията на голямата болница е за неразплатени сметки за спешна диагностика и лечение за период от ноември 2015 до март 2017 година, за която поиска 520 000 лева.
Въвеждането на лимити на разходите за оказване на медицинска помощ усложнява здравноосигурителните правоотношения. Лечебното заведение не може да откаже медицинска помощ на физическото лице, което е изпълнило задължението си за здравна вноска към фонда. Регулацията на т.нар. лимити задължава болницата да изпълни само тези медицински услуги, за които НЗОК му заплаща. Ако лечебното заведение изпълни медицински услуги над лимита, те ще са за негова сметка. Ако обаче не изпълни задължението си за оказване на медицинска помощ за своя сметка, ще подлежи на санкциониране от държавата, посочи в мотивите си съдът и прецени, че „Канев“ има право да получи претендираната сума.
Аналогичен е казусът с Онкоцентъра, който според съда трябва да получи още 330 234 лева плюс 84 000 лева лихва за забава.
С установените лимити за клинични пътеки не може да се ограничава регламентирания свободен достъп на здравноосигурените лица до медицинска помощ. Следователно НЗОК дължи заплащане на стойността на извършеното реално лечение от болничните заведения и над лимитните дейности, мотивира се съдът.