Тази седмица управляващите в Австрия направиха допълнителни отстъпки за облекчаване на ограничителните мерки. Хората ще може да се срещат с приятел, да ходят на фризьор и да пазаруват, пише австрийското издание „ое24“.

За живота на страната тези дни са от решаващо значение. Правителството трябва да реши не само за допълнителните облекчения на забраната за излизане, но и в парламента трябва да се гласува нов закон във връзка с коронавируса.

Днес привечер канцлерът Себастиан Курц ще проведе поредна среща с кризисния щаб по коронавируса. Най-важната точка е свързана с евентуалното удължаване на ограничителните мерки в страната и след 30 април. Тъй като данните през почивните дни бяха стабилни – 14 дни след отварянето на магазините за строителни материали, ограничителните мерки трябва да приключат в края на седмицата. Предполага се, обаче, че ще остане изискването за семейни и други събирания.

Очаква се във вторник Себастиан Курц да обяви официално края на ограниченията.

Същевременно утре парламентът трябва да гласува нов законопроект, свързан с коронавируса. Той предвижда ограничения за публични прояви, но и облекчения за творци, организатори на събития и студенти. Очаква се в него да бъде разписано как трябва да се решат въпросите с хората в рискови групи на работното им място. От това става ясно, че служители от тази категория вече може да бъдат пуснати, ако не е възможно да се работи от къщи или да се предприемат допълнителни мерки за сигурност.

В 24:00 часа в четвъртък изтича срокът на ограничителните мерки в страната.

Заради коронавируса отпадат традиционните тържества за 1 май. Социалдемократическата партия на Австрия кани на виртуална историческа разходка из града.

Разрешени са онези видове спорт, които предвиждат спазването на дистанция – тенис, езда или голф.

Фитнесите ще трябва да останат затворени до 18 май, както и отборните спортове.

В събота отварят всички магазини и фризьорски салони. Край на дългите коси! Шопингът в събота се очаква да удари рекорд за цялата изминала седмица. Разрешава се да бъдат отворени всички магазини, фризьорски и козметични салони. Но при строго спазване на изискването за носене на маска. Ресторантите ще трябва да почакат до средата на май, а за хотелиерите този срок е още по-дълъг.

Австрия предпочита да не въвежда допълнителни ограничения, а да разчита на личната отговорност на своите граждани. Тъй като няма увеличаване на броя на заразените, ще бъде разрешено събирането на хора, но не повече от 10 души на едно място.

Ще бъде облекчена и забраната за посещение на домовете за възрастни хора.