Общината подкрепи ММА боеца Светослав Захариев-Сисо в идеята му да създаде спортна зала за хора с увреждания. Тя ще бъде в бившата сграда на Гимназията по зърнообработване, а на сесията миналата седмица помещение с площ 205 кв.м беше предоставено на спортния му клуб „Захариев факт тийм“ безвъзмездно за срок от 10 години. То ще се ползва за фитнес и тренировки по бокс, както и за популяризиране на спорта за хора и деца с увреждания.
Именно срокът за ползване предизвика спорове между съветниците на заседанието. Д-р Теодора Константинова предложи вместо 10 години срокът да е 5, като подчерта, че при добро стопанисване на имоти никога общинският съвет не е отказвал удължаване на договор. Тя отправи и редица въпроси - къде са се провеждали досега тези тренировки, колко души тренират, какво е заплащането, какви са намеренията за ремонт, ще бъде ли изградена достъпна среда за хора с увреждания, има ли санитарен възел за хора с увреждания, както и кой ще контролира дали помещенията се използват по предназначение.
В отговор Захариев посочи, че благодарение на множество благотворителни инициативи са събрани над 60 000 лева, които ще бъдат инвестирани в ремонт на залата и оборудването й със специализирани уреди.
Към момента в клуба тренират пет деца, но дейността все още не е популяризирана. Има санитарен възел за хора с увреждания, а след като договорът е факт, клубът ще кандидатства за проект за достъпна среда. Такси не се събират, затова клубът иска имота безвъзмездно, посочи Сисо.
Новият шеф на „Спортни имоти“ Борислав Рачев обясни, че контролът е задължение на предприятието, а срокът от 10 години бил необходим за сигурността на клуба, който прави инвестиции.
„Става дума за мазе, което така и така зее празно. Преди години министерството на земеделието прехвърля сградата към общината. Грижата за нея пък се делегира на ОП „Спортни имоти“. Изрично е записано по договор, че помещенията в нея могат да се предоставят само за социални дейности. Никой няма право например да отвори барче, ресторант или павилион за цигари. За мене няма по-логично стъпка това мазе да бъде дадено за тренировъчна база на поставени в неравностойно положение деца“, коментира още Рачев пред „Утро“.
В разискването се чуха много гласове. Владо Владов от ВМРО емоционално каза, че темата е тежка, но Сисо и приятелите му са направили нещо голямо и неслучайно искат помещението за 10 години, затова общинският съвет трябва да го подкрепи.
Колежката му Луиза Попова също подчерта, че инициативата е добра и прекрасна, но сподели изцяло предложението на д-р Константинова за срок от 5 години.
Докато слушах изказванията, ме побиха тръпки. За едно общество се съди как се грижи за всички рискови групи. С това решение ще дадем сигнал какво ниво сме постигнали. Дали срокът ще е 5, или 10 години, ще покаже времето. Разбирам загрижеността за собствеността на общината, но трябва да подкрепим по всякакъв начин усилията на Сисо. Това, което прави сега, е най-силно и значимо и ще остави най-голяма следа, каза Станимир Станчев от СДС.
Д-р Константинова беше категорична, че не бива да се приема, че въпросите й са израз на отрицание. Тя подчерта, че не е човек, който ще откаже да подкрепи такова искане и начинание.
В крайна сметка с 44 положителни гласа, два неутрални и нито един отрицателен клубът получи помещенията за 10 години.