Две жени на 29 и 52 години и трима мъже на 34, 54 и 58 години са новите заразени с коронавирус в Русе, за които беше съобщено в последните три дни. 
Тримата мъже с доказан Ковид-19, за които беше съобщено в петък, са от една и съща фирма в града. Те са се заразили от 34-годишен техен колега, чиято положителна PCR проба беше оповестена още на 17. Вчера стана ясно, че от взетите проби на контактните с четиримата мъже близки две жени са дали положителен резултат за Ковид-19. Това са 52-годишната съпруга на 58-годишния мъж и 29-годишната приятелка на 34-годишния му колега, с когото тя живее на семейни начала. 
Петимата русенци са поставени под 28-дневна домашна карантина, защото здравословното им състояние е добро и не се налага да бъдат хоспитализирани в Инфекциозното отделение към болница „Канев“. Преди три-четири дни 52-годишната пациентка е имала силно главоболие, диария, загуба на обоняние и вкус, но от събота състоянието й се подобрява и тя се лекува вкъщи. Жената не е имала контакти с други близки, освен със съпруга си. 29-годишната жена обаче е била в контакт с майка си, чиято PCR проба вчера е изпратена за изследване в лабораторията в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Резултатът се очаква днес. Изпратените там други осем проби на русенци са отрицателни, в това число и на мъж под 14-дневна карантина, завърнал се от чужбина със самолет, в който е имало и пътник, заразен с коронавирус.
Четиримата мъже с Ковид-19 работят във фирма „Ти Ви Ейч“, която е дъщерна на белгийската „TVH“ и се намира в местността Слатина в края на Източна промишлена зона, близо до фирма „Керос“. В нея се трудят общо 25 човека, които от миналата година произвеждат подемно-транспортна техника и резервни части за нея. Освен това към фирмата има сервиз и обучителен център за водачи и механици на мотокари. От петък тя е затворена за неопределено време по заповед на Регионалната здравна инспекция. За момента пробите на останалите работници и служители във фирмата са отрицателни.
С новите петима заразени пациентите с Ковид-19 в Русе от началото на пандемията станаха 12, като трима от тях вече са излекувани и изписани. Както „Утро“ писа, това са 51-годишен мъж и 67-годишна жена, които се лекуваха в Инфекциозното отделение към болница „Канев“, и жена на 35 години, която беше на лечение в Белодробната болница. Общият брой на хората, които са поставени под карантина в областта е 3146. За 2338 тя вече е изтекла, останалите 808 души са в домашна изолация.