Русе, подобно на София, също ще разреши частично разходките в любимите на русенци паркове - Младежкият, Паркът на възрожденците, лесопарка и хижа „Приста“. 
Има предварително определени места и разработени варианти, но се чака заповедта на здравния министър и след това от юристи и главния секретар на общината ще се обсъди как тя ще се приложи на местно ниво, казаха вчера от администрацията.  

След това кметът Пенчо Милков ще издаде заповед за отварянето на парковете, в която подробно ще бъдат посочени условията за разходка и графика за посещение, но вероятно няма да се различават много от тези в столицата.
Както беше съобщено вчера, там между 9:30 ч и 18:30 ч ще могат да се разхождат родители с малки деца и бременни, като за малки деца се считат тези до 12 години. Възрастта на децата няма да се проверява, като се разчита на съвестта на хората. Преди и след тези часове в парковете ще могат да влизат хората, които разхождат кучета, както и спортуващите. 
Очаква се кметската заповед да бъде публикувана днес, след което разхлабването на мерките в парковете в Русе влиза в сила. Въпреки олекотяването на мерките в парковете остава забранено събирането на повече от двама възрастни и консумацията на алкохол. Забранени за ползване ще бъдат също детските съоръжения и площадки, както и пейките.
За реда при разходките в четирите парка ще следят служители на специализираното звено КООРС и на полицията.
Следващата стъпка в поетапното отпадане на ограниченията се очаква да бъде отварянето на училищата за 7 и 12 клас, на учениците от които предстоят матури. До 10 май министърът на образованието трябва да посочи новите дати за тях през юни.