Още днес ще променим запроведта за затворените паркове, а всеки кмет ще прецени кога да я приложи, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на учение за организацията за частично отваряне на парковете.

Според кмета Йорданта Фандъкова това означава, че парковете от утре ще са отворени. “Ще се вземе решение в парковете в София да могат да се разхождат родители с малки деца. Това е много сериозна организация, ангажирани са близо 200 човека”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Предложението на Столична община е родители с малки деца да посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.

Тя уточни, че от тази възможност ще могат да се възползват родители чиито деца са на възраст до 12 години и посочи, че препоръчителното време за разходка е максимум до 2 часа.

„Бременните жени също могат да се разхождат във времето за семейства с деца, но препоръчваме да не се прави много масово, защото целта е да предпазим хората. Това не е облекчаване на мярка, това е мярка да позволим на децата да се разхождат и в същото време да се спазват правилата, защото рисковете остават“, посочи Фандъкова и добави, че има желание да отворят поетапно и по-малките паркове, но първо се започва с големите, които са широки и дават възможност хората да не се събират на групи.

Тя обърна сериозно внимание и на забраните, които ще важат в парковете.

„Забранява се повече от двама възрастни да се разхождат, забранява се използването на детските площадки, детските съоръжения и пейките. Целта не е хората да не седят, а да не се докосват повърхности. Да не се събират на групи деца и възрастни за групови спортове, забранява се пиенето на алкохол в парковете“, обяви кметът и апелира правилата да се спазват.

Фандъкова увери, че ако мерките имат успех, ще бъдат отворени и по-малки паркове. Тя уточни, че градинките и междублоковите пространства остават затворени.

Премиерът помоли гражданите да бъдат дисциплинирани и подчерта, че ако не се спазва дистанция, парковете отново ще бъдат затворени.

„Моля гражданското общество за дисциплина и ред, за да не се налага. Ако видим, че тази мярка работи добре, възложил съм да се разработи схема и ред за планините около градовете“, обяви премиерът.

Директорът на аварийно-спасителното звено към Столичната община Красимир Димитров каза, че са разработени схеми с маршрутите в парковете, като днес се проведе тренировка на организацията.

„Имаме периметър, в който вървят семействата. Навсякъде, където трябва и има пътеки, сме сложили по един наш служител, който да обяснява на хората, че трябва да се спазва дистанция от 2 метра и да не се събират две семейства на едно място. Движението в парковете е еднопосочно“, обясни Димитров и добави, че на този етап имат достатъчно хора, с които да обезпечат реализирането на мерките в „Южния парк“ и Борисовата градина, като в останалите паркове отговорността за контрола ще е в ръцете на охранителните фирми. В осъществяване на дейността ще се включат също така и хора от районните администрации, както и доброволци.

„Две са фирмите, които са се отзовали доброволно с техните охранители, които ще ни помагат. Например в „Гео Милев“ е охранителна фирма. Общинската фирма „Егида“ също ще ни помогнат с 10 човека. Имаме 20 доброволци, които са готови да се включат. От нашето доброволно формирование имаме 12 души в парка „Заимов“. В „Студентски град“ имаме студенти от НСА и различни спортни клубове. Момчетата в момента са в „Студентския парк“, посочи той и добави, че хората ще могат да ходят и в парковете при НДК, Северния и Западен парк и Лесовия парк.

Димитров уточни, че тази организация не важи за градинките и те остават под действието на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Заповедта му ще бъде променена и по отношение на инвитро процедурите, които ще бъдат разрешени.

„Колкото и да има риск, другият е още по-голям. И в това отношение ще променим заповедта“, обеща премиерът Бойко Борисов.