1600 фиданки засадиха в община Ценово

 

Масирана акция по залесяване се проведе на територията на община Ценово. Инициативата се организира за втора поредна година като в нея се включват представители от деветте населени места. Тази година залесяването се извърши при спазването на изключителни мерки за сигурност във връзка с пандемията на К-19. В кампанията се включиха представители на общинската администрация и кметствата, обществени организации и пенсионерските клубове. На предварително подготвените площи бяха засадени 1600 фиданки. Посадъчният материал е предоставен безвъзмездно от фондация „77“ под мотото „Глобал БГ 100 000 садим гора“. Точно преди година от същите дарители бяха засадени 1000 дръвчета, които се развиват много добре.

Между деветте населени места са разпределени общо 1600 дръвчета – 1000 бр. явор, 200 бр. липа, 200 бр. бяла акация и 200 бр. цер. По мнението на специалистите особено полезно за развитието на пчеларството е увеличението на насажденията от бяла акация. Кампанията премина под ръководството на кмета на общината д-р Петър Петров. „Изключително важно е да се увеличава зеленото богатство. По този начин и хората от общината се включиха и дадоха своя дан за Деня на земята“, сподели д-р Петров.

Фиданките ще се разлистят на две места в Ценово. В местността „Бог баир“ бяха засадени 160 дръвчета, а в района на Хаджийската чешма - 120. Кметовете на населените места сами ще определят местата за засаждане ва дръвчетата. В община Ценово има сериозни традиции в кампанията по залесяване. Преди две години се създадоха 100 декара с тополови насаждения по бреговете на Янтра, а миналата година в общината по инициатива на фондацията бяха засадени близо 80 декара с фиданки. По този начин се обръща внимание на ерозиралите терени и свлачища и се ограничават негативните процесите. За новите дръвчета тепърва ще се полагат допълнителни грижи. Веднага след засаждането им бяха обилно полети. След няколко дни насажденията отново ще получат необходимото количество вода.