Противомаларийното лекарство хлорохин и едно от производните му, възхвалявани от американския президент и от френски лекар като подходящи срещу новия коронавирус, имат тежки странични ефекти, предупреди Европейската агенция по лекарствата, цитирана
от АФП.  Ползата от хлорохина и хидроксихлорохина, чиито привърженици са президентът Доналд Тръмп и френският лекар проф. Дидие Раул, "още не е доказана", изтъкна Европейската агенция по лекарствата, базирана в Амстердам.
"Неотдавнашни изследвания насочиха към сериозни проблеми, в някои случаи фатални, свързани със сърдечния ритъм, от хлорохина и хидроксихлорохина, взети в голяма доза или в комбинация с антибиотика азитромицин", гласи комюникето на агенцията
Лечението с тези медикаменти може да предизвика също проблеми с бъбреците и черния дроб, да увреди нервни клетки и да предизвика гърчове и хипогликемия, предупреждава агенцията.
Данните за такова лечение са още много ограничени, а полезният ефект при болестта Ковид-19 не е доказан, пише БТА.
В САЩ във вторник бяха публикувани резултатите от най-голямото изследване по темата досега. То не показа никакво предимство на хидроксихлорохина срещу Ковид-19 спрямо стандартно лечение. Дори е наблюдавана по-висока смъртност.