На празника на Русе известният скулптор Георги Радулов ще подари на града своя композиция, която изобразява един от най-емблематичните подвизи на покровителя на Малката Виена - пластичната драматична история как свети Георги убива змея. 
Вероятно още през следващата седмица, в навечерието на градския празник, ваятелят заедно със своя по-млад приятел художникът-реставратор Ясен Янков, ще докара скулптурната композиция и ще я разположи във фоайето на Пленарната зала. 
Ще я поставим в дясната страна на залата, така ще могат да я виждат повече русенци, обясни Радулов.
По този начин изображението на светеца ще се намира фактически точно срещу входа на сградата, откъдето преминават и десетки жители на града и общината, които влизат в административния център за услуги. 
Тази година празникът на града ще премине в условията на ред ограничения заради мерките за борба с коронавируса. Русенци ще се лишат от познатите празнични церемонии и съпътстващите събития, внасящи приповдигната тържественост. И затова 
красивият и щедър жест, който прави именитият русенски художник
в голяма степен ще допринесе за усещането за празник. И заедно с това ще припомни на хората в града на Дунава, че може би точно в подобни сурови дни, когато мнозина осезаемо изпитват носталгия по доскорошния си ритъм на живот и на положителни емоции, особено впечатляващи са проявите на красивите и родолюбиви пориви. Защото, както е посочено в Светото писание, не само с хляб живее човек... А и точно в такива ситуации много по-отчетливо се усеща необходимостта от духовното и нетленното, от онова, което не може да се измери с килограми изядено и литри изпито, нито с тонове магистрален асфалт, още по-малко с касетки в трезорите. 
А Георги Радулов ще прибави още една своя красива и вдъхновяваща следа, която оставя в градските пространства в Русе. Много от русенци може би дори не подозират, че негови са повече от петдесет паметници и пластики, без които те не могат да си представят града, в който живеят.
Радулов е автор на паметниците на Ангел Кънчев на улица „Славянска“ и пред Русенския университет
Братската могила, паметника на Стефан Караджа, пластиката пред Стоматологията, оформлението на хотел „Рига“, в по-ново време и на паметника на Александър Стамболийски до Централна жп гара. Той е автор и на прекрасното изваяние, наречено „Зографът от Иваново“ - онази горда и в същото време стаила драматизъм и обреченост фигура на средновековния художник, която сякаш е побрала в себе си и покайното христолюбие на плеяди анонимни зографи, и свободолюбието на артиста, който много често остава неразбран от съвременниците си, но също и напрегнатия му вътрешен мир, който нерядко се раздира от драми, сродни на греховната любов на Талевия Рафе Клинче. 
Талантът на Георги Радулов наистина е една от емблемите на Русе. Нещо повече - десетки са вече артистите, педагозите, учените, които са горди притежатели на статуетката, израз на престижната награда „Русе“ - 
въздушната като образ, но солидна като изпълнение пластика, изобразяваща богинята на победата Нике 
в творчески полет, е дело именно на Георги Радулов! 
Радулов е художникът, който навремето, когато завършва Художествената академия като ученик на не кой да е, а на прочутия професор Любомир Далчев, избира не да остане в София, за което има примамливи предложения, а да се върне в Русе. Той е човекът, който години наред обгрижва с внимание и всеотдайност сградите паметници на културата и архитектурата - и благодарение на него са запазени голяма част от архитектурните шедьоври, с които градът се гордее. 
Впрочем именно Георги Радулов още като студент отлива четирите момичета на Далчев в ателието на професора, които украсяват шадравана на площада, известен като Стария център на Русе. И затова когато преди няколко години един ден русенци с почуда съзряха бронзовите девойки „олющени“ до „златно“, защото „така били по-хубави“, тъкмо Радулов бе един от хората, които преживяха с мъка тази драстична нелепост. А след това пак той даваше ценни съвети на своя млад колега Даниел Кънчев, който се зае с нелеката задача да възстановява
благородната патина, вандалски одрана от нимфите на Любомир Далчев...
И така - Русе ще се радва на още една негова творба, която градът ще получи като подарък. 
Тази работа на скулптора има интересна история. 
Когато през втората половина на 70-те години на миналия век тогавашната градска управа пристъпва към реконструкция на площада в центъра на града, първоначалното решение е било на площада пред Съдебната палата да бъде построена чешма. Тогава улица „Александровска“ /по онова време все още носеща гордото за социализма име „Девети септември“, а по-често все пак наричана Главната/ става пешеходна. 
„Арх.Венелина Бучуковска, която работеше по цялостния проект за преобразуването на централния площад, ме покани да направя чешмата. Аз направих проекта, но приготвих и изображението на свети Георги, който убива змея, за да бъде то част от цялата проектна композиция“, разказва Георги Радулов. 
Точно 
в онези години да сложиш на пъпа на града някакъв си светец 
- ама разбира се, че няма как някогашните „бащи на града“ да се зарадват на такова нещо, допълва емоционално Ясен Янков. Естествено, веднага всички скочили, най-остро реагирал кметът, в резултат на което изработената от гипс композиция на Гошо Радулов така си и останала в ателието му да прашасва, прибавя реставраторът. 
Просто концепцията за оформлението на площада се промени, по-обрано обяснява скулпторът. Двамата с Ясен наскоро отново спрели погледи върху светеца-воин. И обсъдили какво да правят с него. Тогава дошло решението Георги Радулов да я подари на общината. Последвали разговори с кмета Пенчо Милков, който оценил и жеста, и художествената стойност на композицията. 
На него му се иска творбата да бъде разположена навън - да могат да я виждат повече хора, но работата е там, че, така или иначе, тя е направена от гипс и е интериорно произведение на изкуството, казва Радулов. И добавя: „Аз подарявам фигурата, оттук нататък
общинската управа винаги може да вземе решение и да я отлее от бронз
като й намери подходящо място в някое от градските пространства. Работата е там, че едно отливане от бронз би струвало някъде към 4-5 хиляди лева. Самата фигура, която аз дарявам, е на стойност около 8-10 хиляди лева. Но аз самият не бих могъл да поема и отливката - средствата за материалите, заплащането на леяр“. 
Всъщност Георги Радулов има и един умален вариант на същата композиция с геройството на покровителя на Русе. Това е отлято от бронз миникопие, височината му е около 30 сантиметра. Пластиката е подходяща за кабинет или за подарък, който биха могли да получават височайши гости на Русе. Но засега това бронзово копие си е притежание на скулптора. 
В сряда Радулов и Ясен Янков 
освежиха гипсовата композиция, като я покриха със специална патина
Така тя освен че има напълно представителен вид като сполучлива имитация на отлята от метал скулптурна група, е предпазена от нараняване и разрушаване. 
Сега очакваме да решим въпроса с транспортирането на скулптурата от ателието на Гошо Радулов до центъра на града, надяваме се това да стане в началото на следващата седмица, казва Ясен Янков. Самата композиция тежи около четиридесет-петдесет килограма. От Художествената галерия ни обещаха да ни предоставят специален постамент, върху който свети Георги да стъпи, ще го почистим и ще го подготвим, за да може да разположим творбата върху него, обяснява реставраторът. И той също се надява някога - все пак, дано да е в обозримо бъдеще - общината да се замогне и да направи нужното, за да отлее композицията на Радулов в бронз. За да й се радват русенци - и да имат истински паметник на светеца-покровител на града.