Момичето от Сливо поле, чието семейство преживя тежка трагедия на 6 февруари в дома си, живее нов живот и това без никакво преувеличение е истинско чудо. Заедно с родителите си и по-малката си сестричка, 15-годишната ученичка бе обгазена от печка на твърдо гориво и всички бяха открити неподвижни около 15 часа от близка, която се обезпокоила, че цял ден не ги е виждала. Отравянето с въглероден оксид се оказа фатално за 9-годишното дете, което загина на място, а след близо месец борба за живота му, на 3 срещу 4 март, издъхна 48-годишният баща.
С най-малко поражения от вдишаните газове се оказа 42-годишната майка, която още в края на февруари бе изписана и вече е възстановена. На огромно изпитание обаче бе подложена 15-годишната тийнейджърка, която дни наред беше между живота и смъртта и песимистичните прогнози бяха много повече от надеждите. Но след 78 дни в реанимация, 65 дни на апаратна вентилация и 3 пъти спасяване след прекарана мозъчна смърт, тя вече е стабилизирана и провежда курсове по рехабилитация. Лекарите от УМБАЛ „Канев“, които са се борили безотказно всяка минута за живота й, вчера посочиха, че отчитат щастливата развръзка в иначе трагичната история за успех.
„Първоначалните прогнози за нейното бъдеще бяха по-песимистични. Три пъти към живот пациент се връща тогава, когато имаш хъс, амбиция, усърдие, знания, умения и желание да дадеш последните си усилия за възстановяването на пациент, изпаднал в мозъчна смърт.  Ние сме съпричастни с болката на нашия пациент и близките му. Бих искала да изразя огромна благодарност към моя екип от лекари, сестри, санитари, които бяха ден и нощ до нашата пациентка. Без тях не бихме постигнали такъв успех!“, заяви началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Лидия Стефанова.
Пръв с пострадалото семейство се среща нейният колега д-р Калоян Джунов, който разказа в какво състояние са приети обгазените хора и как е протекло лечението им.
„Заедно с дежурните лекари попаднахме на майката, бащата и 15-годишното момиче, които бяха в кома, в безсъзнание, с тях не можеше да се осъществи никакъв контакт. Видимо най-добре тогава изглеждаше бащата, който успяваше да движи крайниците си, макар и хаотично, докато останалите нямаха каквито и да е реакции. На 3 срещу 4 март обаче мъжът издъхна, въпреки първоначалните индикации, че не е в най-тежко състояние. Вероятно причина за това имат и заболяванията, от които е страдал, както и различната концентрация на газове, които всеки от пострадалите е вдишвал часове наред, тъй като семейството се е намирало в две отделни стаи“, обясни д-р Джунов.
Медиците посочиха, че всъщност в началото не са били убедени за причината, довела до състоянието на пациентите, тъй като семейството не е имало характерните за обгазяване признаци. Тази нетипична клинична картина довела и до по-бавното възстановяване на оцелелите.
„В първите два дена състоянието на 15-годишното момиче беше изключително критично. Още на 7 февруари, ден след трагедията, изпадна 3 пъти в клинична смърт и беше реанимирана в продължение на час и половина. Следващите 10-15 дни неврологичните усложнения вследствие на вдишаните газове придобиха характерен вид и се стигна до момент, в който възстанови спонтанно донякъде самостоятелното си дишане, макар да не можеше да се влезе в контакт с нея. Това позволи да й се направи ядрено-магнитен резонанс, на който се появиха характерните признаци за отравяне с въглероден оксид на мозъка“, разказа д-р Джунов.  
През следващите два месеца тийнейджърката е започнала да възстановява съзнание, а през последните 30 дни е възвърнала и движението си в дясната част на тялото.
„Във връзка с изнесени спекулации в медиите относно респираторите и посочени мнения, че те вредят на пациентите, искам да посоча, че момичето е било над 65 дена на апаратна вентилация, което не я увреди, а напротив - помогна й“, категоричен е д-р Джунов.
Във вторник момичето е изписано от интензивното отделение и вече се намира в отделението по рехабилитация. Макар да разговаря, все още има изоставане и не е възстановила висшите си мозъчни функции. Чрез рехабилитацията лекарите се надяват да възвърне още по-голяма част от физическите си възможности, за да води нормален начин на живот, макар че преживяното изпитание ще остави трайни следи.
Данните към момента показват, че до кошмарната ситуация се е стигнало заради агрегат, който е използван, след като в Сливо поле е спрял токът. За да може семейството да се отоплява, е включило въпросния агрегат, който е захранвал водната риза на печката им. Виелицата и мразовитата вечер вероятно са причина хората да не проветрят къщата си, макар да са знаели, че трябва периодично да го правят, за да пуснат навън отделяния въглероден оксид. И тъй като той се е концентрирал в къщата и те са го вдишвали часове наред, се е стигнало до тяхното задушаване.