Пълна мъгла около размера на активно трупащите се дарения и какви са реалните средства, от които болно момиче има нужда за лечение. Непрекъснато отлагане на разкриването на дарителска сметка и настояване за превеждане на суми по лична банкова сметка. Засечки, че  в условия на извънредно положение момичето се среща с приятели и пазарува в парфюмерии и хипермаркети. Тези съмнителни обстоятелства провокират дарители от Русе с опит в организиране и провеждане на подобни кампании да започнат да задават въпроси и да търсят отговори дали не са попаднали в измама. А в резултат изникват харчове от 500 лева в „Кауфланд“ в рамките на седмица, 138 лева в парфюмерия и 5000 лева, изтеглени на няколко пъти от банкомат. 
„На 21 март разбрахме за болната от левкемия Мирела от Силистра, която се лекува във Варна. Амбицирахме се да помогнем на младото момиче, впуснахме се активно и започнахме да работим за нейната кауза. Самата аз й преведох 50 лева, защото ми каза, че не може да си плати химиотерапията от 36 лева“, разказа за „Утро“ русенката Велизара Георгиева. 
Жената, която от близо 5 години активно работи по благотворителни кампании и провежда базари, споделя, че още от първия разговор с Мирела е заподозряла, че има нещо нередно, но не се е доверила на инстинкта си.
Приятелки на момичето създават фейсбук група за набиране на средства за лечението й, включват в нея хиляди членове и парите започват да се трупат бързо. Отделно тече и кампания в друга платформа - ХелпКарма, където средства също не липсват.
„Очаквахме, макар оказа се напразно, в следващите дни някаква информация за постъпленията по личната сметка на Мира. Ние самите като дарители от големи благотворителни кампании, а и мнозина от нас са администратори в такива, нееднократно и добронамерено обяснявахме колко е важна прозрачността, как е нужно, искайки помощ от хората, да отчиташ не само какво е състоянието на болния, а и какви постъпления има събрани и колко още са нужни. Защото хората не са пророци, но имат право да знаят как се ползват парите. И не заради друго, а защото те ги даряват с цел лечение и е редно дарената да покаже, най-малкото от благодарност, че дарените суми се ползват именно за лечение или за съпътстващи лечението разходи“, пишат в писмо, разпратено до медиите, погнусените дарители.
Такава отчетност обаче им е отказана. Междувременно осигуреният детски психолог също е отказан и само веднъж е успял да се свърже с Мирела. Многото въпроси станали повод русенските дарители да бъдат блокирани от групата, а момичето започнало да ги обвинява в тормоз.
„По наши сметки за месец са събрани около 90 000 лева. Поискахме Мирела да задели 12 000 по дарителска сметка за нейни бъдещи нужни, а останалите да предостави на нуждаещи се хора. Тя вече е в ремисия, но и това крие. Получихме отказ, както и заплахи по телефона. Както нямаше семейство, се оказа, че всъщност има родители, макар и алкохолици, както и баба и дядо. Всички я посъветвали да задържи парите за себе си“, разказва Георгиева.
В крайна сметка дарителите успели да видят разпечатки от транзакции на Мирела, които показват, че е похарчила 8200 лева за месец.
„Оставаме безмълвни пред себестойността на разходите на лицето за един месец, предвид че е болна, в болница и сама. Решихме да оповестим случая, защото не искаме да сме нейни съучастници“, казват дарителите. Те вече са започнали собствено разследване и са се свързали с бивш работодател на момичето, който им разказал, че я е хващал да краде и нейните схеми били известни.
Самата Георгиева е потресена от случая и казва, че за активната си работа досега не е виждала подобно нещо и не е вярвала, че ще попадне на подобна злоупотреба. С нея вече се е свързал адвокат, който е поискал да помогне за разплитане на казуса.