С мнозинство и само един против вчера общинските съветници гласуваха селекционерът на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ да получи званието Почетен гражданин на Русе. В мотивите си вносителите на предложението изброяваха дългия списък с факти, имена и отличия, които говорят за всеотдайната и високо професионална работа на Чавдарова, която има огромна заслуга за авторитета на ценения в България и чужбина фестивал.
Против предложението се изказаха директорите на Русенската опера Иван Кюркчиев и на драматичен театър „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. Кюркчиев опонира, като посочи, че един достоен диригент като маестро Саша Попов не е бил удостоен със същото звание /макар да не стана ясно дали и кога е бил предлаган/. Според Дяков „не бива да се обезличи тази награда“, а Ива Чавдарова просто си вършела работата, за което получавала заплата.
На това възрази Елеонора Николова, която отбеляза, че Ива Чавдарова не просто работни, а го прави, влагайки сърцето си, и в последните близо 30 години ММД се свързва изключително с нейното име на професионалист. В подкрепа на предложението се изказаха и Косьо Станев, и д-р Теодора Константинова, която подчерта, че се срамува от това, че нейни колеги се противопоставят на присъждането на почетното гражданство на Ива Чавдарова. А Росица Георгиева с горчивина цитира евангелското изречение, че никой не е пророк в собствената си страна и припомни библейската истина „По плодовете им ще ги познаете“, като уточни, че „плодовете“ на Чавдарова се виждат и се адмирират от ценителите на изкуството.