Една от атракциите на Русе - уникалната за страната Ваза в началото на Парка на младежта, се подготвя за новия си цветен сезон. Заедно с раззеленяването на дърветата в парка и бурния цъфтеж на култивирани цветя и диви саморасляци в лехите и край алеите Вазата също започва да оживява. 
Тези дни русенци имат редкия шанс да видят какво точно представлява създаденото през 50-те години на миналия век украшение на ландшафта. Работници от „Паркстрой“ подменяха пръстта в металната конструкция, обградена с тънки мрежи, като грижливо пръскаха с вода всеки слой поставена почвена смеска. Конструкцията е висока 3 метра и 40 сантиметра, а обиколката на „ханша“ на вазата в най-широката й част е около 7 метра. Изработена е по подобие на аналогично цветно украшение в парковете на съседен Букурещ. 
Скоро по повърхността на русенската ваза ще нацъфтят теменужки, пламъчета и парички. Обикновено така наречените килимни цветя се подменят няколко пъти през топлите сезони, като всеки път русенската Ваза неизменно предизвиква възхитените погледи на жителите на града и на туристите.