Средно по 295 лева на служител получават русенските фирми по схемата 60/40, по която държавата изплаща обезщетения, за да не пращат работодателите хората си на борсата. В двата транша на 15 и 21 април пари са получили само шест русенски малки фирми, показа проверка на „Утро“. За общо 33 работещи са изплатени 9740,44 лева.  

В списъка съвсем не преобладават работодатели от най-засегнатия бранш „Хотелиери и ресторантьори“. В този сектор оперира единствено „Черният щъркел“ /Нисово/, получил 1471 лева за 6 души. Другите са с най-различен предмет на дейност - търговия с метали, с компютри, производител на пластмасови изделия. Обезщетения получава и спортен клуб по скокове на батут.
295 лева са доста по-малко, отколкото 60% от минималната заплата /366 лева/, но тази помощ е само за периода след 13 март, когато бе обявено извънредното положение у нас. Така че на практика държавата поема около 30% от заплатите и осигуровките за предходния месец. 
За „Утро“ Николай Маринов - собственикът на една от първите одобрени фирми ЕТ „НИК-Николай Маринов“, сподели, че е подал заявка за помощта онлайн и не е срещнал никакви трудности. Според него финансовата подкрепа от държавата ще бъде сериозна помощ за малката му фирма, включваща освен него двама служители, които продължават да работят. Въпреки това се надява извънредното положение да бъде отменено по-скоро, за да може бизнесът да се върне към нормалния си ритъм. ЕТ „НИК-Николай Маринов“ е дилър на „Хускварна“ и предлага основно градинска техника.