Склонността на любителите на кафе към тъмния горчив шоколад вече намери своето научно обяснение.

Датски учени установиха, че при човек, който пие кафе, се изменят вкусовите рецептори. Сладкото започва да се усеща като по-сладко, а горчивото става не толкова горчиво. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Foods“.

Изследователи от университета в Орхус са направили анализ на хемосензорната чувствителност при хора, пиещи кафе, за да установят дали напитката се отразява на вкусовите рецептори и обонянието.

В проучването участвали 156 доброволци, чиито вкусови усещания и обоняние били проверени преди и след употребата на кафе. Станало ясно, че кафето не влияе на обонянието, но не и на вкусовите възприятия.

След употребата на кафе хората стават по-чувствителни към сладките неща и по-слабо чувствителни към горчивите, установили учените.

За да се изключи влиянието на кофеина, експериментът бил повторен и с безкофеиново кафе, но резултатите останали същите.

Предполага се, че ефектът се дължи на съдържащите се в кафето горчиви съставки. Това обяснява и защо любителите на кафе предпочитат тъмен шоколад. Вкусът му става много по-мек, защото горчивият вкус е притъпен, а сладкият се е повишил.

Авторите на изследването подчертават, че влиянието на кафето върху вкусовите рецептори при всички доброволци е било краткосрочно и промяната е отчетена единствено по времето, докато са го пили.

Те смятат, че данните от проучването могат да помогнат за съзнателното намаляване на захарта и калориите в храната, което ще е полезно за хората с наднормено тегло и диабет.