При много строг ред ще освободим парковете и планините, но нищо към момента не ни кара да бъдем оптимисти. Под формата на награда близо 15 хиляди полицейски служители ще получат по 650 лева.

Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Благодаря на колегите от МВР за работата им. Маринов предложи 15200 полицаи да получат по 650 лева във вид на награди. Това прави около 10 млн. лева и още днес започват да се изплащат. Това ще продължи за цялото време на извънредното положение, каза премиерът.

От вчера до днес 5 облекчения сме въвели. Омръзна ми да слушам как някъде облекчавали мерките. България първа въведе мерки за ограничаване на коронавируса. Понеже бяха навременни, до днес успяхме да държим бавно увеличаване броя на заболели, добави Борисов.

В Словения не облекчават мерките, а облекчават строителството, а ние тук не сме го забранявали. Малките магазини не сме ги спирали дори. Затворихме моловете. Не сме ограничавали пазарите, от вчера си работят пазари, вериги, магазини, малки, средни, големи. В България ходенето по улицата не е ограничено. Вчера обикалях за да видя, то си беше като във всеки един обикновен ден – няма вечерен час, никой не ги пресира. Една част решиха да нарушат дори елементарната карантина да се разхождат из страната, за да създадат куп неприятности за себе си първо, после и за другите. Махнахме прозореца днес за влизане и излизане от София. Разрешихме имунизацията на бебета, женските консултации и плановите операции, изброи Борисов.

Останаха парковете и планините. За съжаление се катерим много стръмно – 51 днес са новите случаи, големи групи започват да се разболяват. Резултатите от това пътуване, масово смесване на хора, не можахме да предотвратим. Направихме максималното хората да не се усещат затворници, тези бизнеси, които са в селското стопанство и индустрията позволявахме да се работи без ресторанти и хотели. Според щаба, в петък, събота вече ще имаме по-ясна картина на ръста на заболяването, уточни Борисов.

Обещавам, че този петък, събота, ако не се вдигне пикът нагоре, съм възложил на Младен Маринов да направи по двама човека, да не сядат на пейки, само да преминават. По планините, ако трябва с доброволци, да не върви на групи, със забранен алкохол, да не сядат и да не се събират. Мислим го това, обясни Борисов.