Традиционният празник на бирата Октоберфест, който се провежда всеки октомври в Мюнхен, тази година няма да се състои. Тъжната вест бе оповестена по време на извънредна съвместна пресконференция на кмета на града Дитер Райтер и премиера на Бавария Маркус Зьодер.

„В емоционален план това е труден момент за мен, а за града – в икономически“, каза Райтер.

Според икономическите разчети на градската управа, празникът носи ежегодни приходи на пивоварните, собствениците на къщи за гости, артистите, хотелите и таксиметровите служби в размер на 1,2 – 1,3 милиарда евро.

Биреният фест трябваше да се проведе от 19 септември до 4 октомври.

Министър-председателят Зьодер обясни причината за отказа с опасността от ново възпламеняване на огнище на коронавирусна инфекция.

Този празник живее, благодарение на близостта между хората, което означава, че не може да се спазва дистанция, каза той. По време на тържествата хората пият и се поклащат заедно в ритъма на музиката.

Докато няма открита ваксина срещу коронавируса, трябва да бъдем особено внимателни, подчерта премиерът.

Двамата с кмета са решили, че не трябва да допуснат Октоберфест да се превърне в нова вълна от заразяване с коронавирус.

Райтер заяви, че други масови тържества, които е трябвало да се проведат през този период, също са били отменени.

Както отбелязва „Тагесшау“, за първи път от повече от 70 г. Октоберфест се отменя. След края на Втората световна война празникът е проведен според установените традиции през 1949 г.

Октоберфест възниква през 1810 г. по повод сватбата на баварския престолонаследник Лудвиг, който става по-късно крал Лудвиг I. През ХIХ век празникът е бил отменян два пъти заради епидемия от холера.