Правителството впряга ресурс в порядъка на милиарди – 4,5 млрд. лева за подпомагане на физически лица, самоосигуряващи се, малки и средни предприятия, които да понесат шока от кризата.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет с участието на премиера Бойко Борисов.

Горанов представи поредния пакет от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус.

Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще трябва да имат работни поне 5 работни дни през март, за да получат право да кандидатстват за безлихвен кредит.

Самоосигуряващи се лица, прекратили дейност или имат спад на доходите, имат право да кандидатства за кредити до 4500 лева, безлихвен, с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Те могат да кандидатстват пред 12 търговски банки.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – до 300 хиляди лева. Българската банка за развитие (ББР) ще ги управлява през търговските банки.

Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие спрямо същото на предходната година. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лева за малки и средни предприятия с гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент е достъпен още от юни 2019 г. през Първа инвестиционна банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит.