51 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието, от тях в болница са 16 души. 966 са общо случаите за България.  Това съобщи председателят на оперативния кризисен щаб тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски.

Увеличението спрямо предния ден е с 5,6%. От общия брой случаи, активните са 752.

От всички новорегистрирани 22 са в София, в ИСУЛ има 5 пациенти, в „Пирогов:“ има двама нови, във ВМА – един. Останалите са амбулаторни.

Съществен ръст на новорегистрирани с коронавирус има в Плевен – 19 случая. Става въпрос за шивашко предприятие – завод „Мизия“.

Предприятието е с над 1000 работнички – шивачки. На 19 април е хоспитализирана една от жените, работеща там. В следващите изследвания се установяват двама от семейството, които са положителни. На 19 април от предприятието открихме 4 положителни, и от вчера от изследваните контактни лица – 33 проби, 19 от тях бяха положителни. Всички са без симптоми, с изключение на един техник, но са положителни за коронавирус. Заводът минава под 14-дневна карантина, уточни още доц. д-р Ангел Кунчев.

В Бургас има 5 нови, като трима са онкоболни. В Кюстендил има двама, в Сливен и в Хасково по един.

Четири са новите случаи на заразени от медицинския персонал – броят им става 80. Заразени са лекар и медицинска сестра от интензивния сектор във ВМА.

До момента 170 души са изчистени от вируса. Трима са новите пациенти за денонощието, които са преборили заразата.

Починали са още двама души – един в „Света София“ и един във ВМА. И двамата са с придружаващи заболявания.

В болници общо има 268 човека, 34 са в интензивни отделения. 556 случаи са в София, която продължава да бъде най-голямото огнище..

За подновяването на имунизациите, ген. Мутафчийски каза, че това не е кампания, която трябва да се свърши от днес за утре. Това е отваряне на дейността за в бъдеще, в първия ден може и да няма добре изградена организация, но са дадени подробни указания, добави Мутафчийски.

„Има практики на бивши педиатри, които са почти само от деца. Това, че сме дали възможност във вторник и четвъртък за дни за имунизация е да предупредим хората да не ползват личните лекари по това време за други цели, обясни д-р Ангел Кунчев.

На личните лекари приходите не зависят от броя на пациентите, които са преминали. Единственото, което се събира като такса, това е потребителска такса. Това не е променено, уточни Мутафчийски.

Ако в цялата здравна система някой не беше сериозно засегнат, това са личните лекари, защото те получават заплащане от НЗОК на базата на техните пациенти, каза Кунчев. Ние никога не сме ограничавали потока от хора, които имат нужда, да, препоръчваме по телефона, но дейността не е прекъсвала, обясни още Кунчев. За зелените коридори това е най-добрият начин. Никога в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето лични лекари са отделени от общата част. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как ще ги имунизират, добави Кунчев. 

Ген. Мутафчийски коментира и снощния брифинг.

"Достатъчно напрежение съществува в обществото, вероятно не беше удачно времето на снощния брифинг за радиационния фон в страната ни, но ескалацията на напрежението доведе до решението на премиера да се организира той. Пожарът в Чернобил е потушен и не е установено повишено ниво на радиация дори в Украйна. Не съществува такава опасност и за България. Димът не носи радиация. Системата за оповестяване в България не е дала сигнал за повишаване на нивото на радиация", каза още той.