Млада двойка, живееща на семейни начала, са пациенти щ 6 и 7 с доказан коронавирус в Русе. Остава загадка откъде 28-годишната жена и 34-годишният мъж за хванали заразата. Двамата не са пътували в чужбина, контактите им са били силно ограничени, а от въвеждането на извънредното положение заради пандемията от Ковид-19 мъжът не се е виждал дори с родителите си.
Положителна проба даде първо жената, за което „Утро“ съобщи в предния си брой.
На 9 април тя получила болки в гърдите, имала слаба кашлица и вдигнала 38.5 градуса температура. Симптомите не се задълбочили, но въпреки това отишла да си направи тест в частна лаборатория, която отчела с PСR тест наличието на К-19. Изследването в Националния институт по заразни и паразитни болести потвърди резултата на 16 април.
Последвалият преглед установил, че жената е в добро здравословно състояние и не се налага приемането й в болница. Поставена е под 28-дневна домашна карантина, по време на която ще бъде под дистанционен медицински надзор.
Веднага след положителния резултат от теста, са изследвани мъжът, с когото жената работи в един офис и партньорът й. Колегата се оказал пожаден от инфекцията, но човекът до нея е приет в обособения сектор за заразени с Ковид-19 в Белодробната болница. Симптомите при него са суха кашлица, леко повишена температура и загуба на обонянието.
Под наблюдение в Инфекциозно отделение все още е 67-годишната русенка, която даде положителен тест за коронавирус 35 дни след завръщането си от Канада на 20 февруари. Тя е излекувана от инфекцията, но още не е отшумяла получената бронхопневмония. Тя е вторият излекуван пациент с Ковид-19 след 51-годишният мъж, който се върна в Русе болен след работа в австрийски ски курорт.