От днес пазарите в София са отворени. Спокойна е обстановката там. На пазар „Красно село“ има около 30 търговци от общо над 100 обичайно. От управата на пазара се надяват до ден – два броят на работещите сергии да се увеличи и отдават този моментен спад на празничните дни.

Изпълнителният директор на „Пазари Юг“ Николай Попов каза, че временното затваряне на пазарите не е оказало сериозен негативен ефект върху работата и оборотите на търговците на трите пазара, които стопанисва дружеството – пазарът на „Иван Вазов“, в „Красно село“ и в „Борово“.

„Времевият прозорец, в който бяха затворени, е много малък и те успяха в тези дни, които им беше дадена възможност да продадат стоката си. Оттук нататък мисля, че всичко ще върви нормално“, коментира Попов.

Попитан дали ще има финансови облекчения за търговците, директорът на общинското дружество, посочи, че такава мярка е била приета от Столичния общински съвет и обясни кои продавачи ще могат да се възползват от нея.

„Има въведени правила и критерии, според които ще бъдат намалявани наемите, но това ще се случва от следващата седмица. Наемът за всяка сергия е различен. Всички наематели участват на конкурс. Решението на СОС казва, че ако имат спад на оборота до 50% намалението е с 20%, при спад над 50% намалението ще е с 50%. Доказването ще става с извлечение от касовите си книги на базата на миналогодишния месец“, обясни той и добави, че според него търговците нямат спад на оборота.

Прави ни впечатление, че цените на някои стоки са значително повишени. На пазар „Красно село“ българските ягоди се продават на цена от 12 лв., гръцките на цена от 5 лв. за килограм, а джинджифилът е на рекордно високата цена от 25 лв. за кг.

„Живеем в пазарна икономика. Когато спадне предлагането се увеличават и цените, тъй като има търсене. Заедно с пазарите затвориха и борсите. Надявам се до ден – два ще се регулира. Категорично мога да ви кажа, че няма спекула. Просто няма достатъчно предлагане на борсите и достатъчно производство. Цената на стоките е вдигната и на самите борси“, каза още Попов.

Венцислав Петров, който е търговец на пазара, каза, че има спекула в цените, но в случая тя идва в резултат на повишените цени на стоките по борсите. Призна, че понякога и те спекулират с цените, но това е рядкост.

„Увеличаването на цените се дължи на голямото търсене на една стока. Когато има голямо търсене на определена стока, на борсата цените се покачват с часове, дни. Когато вече има пренасищане от една и съща стока на борсите, цените започват да спадат. Има спекула с цената на джинджифила, защото не вярвам тази стока да идва от Китай на по-висока цена отколкото е била. Този джинджифил е взет на 20 лв. за килограм. Преди два месеца се продаваше по борсите между 5 и 7 лв. Най-голямото покачване след като излезе информация, че той спасява от коронавирус. Тогава започнаха да купуват с килограми. Тогава на борсата за три дни от 12 лв. стана 20 лева“, посочи търговецът.

Попитан дали има спад в оборота си, той призна, че не търпи загуби.

„При нас няма голям спад. Доволен съм по принцип. Работим си както и преди. Това е може би, защото хората си стоят вкъщи и трябва да се хранят у дома. Преди излизаха по заведенията и там си харчеха парите. Сега идват на пазара, купуват и си готвят вкъщи“, споделя наблюденията си Петров и добави, че и да не му намалят наема няма да се сърди.

От думите на изпълнителния директор на „Пазари Юг“ Николай Попов стана ясно, че продължават да действат досегашните мерки за дистанция между хората, дезинфекцират се ръцете на всеки влизащ посетител, като на някои от сергиите са поставени и допълнително дезинфектанти, а на хората без маски, което е много рядко, се раздават маски за еднократна употреба.

„От днес правим и четирикратно пръскане, съгласно предписанията на РЗИ“, добави още директорът и уточни, че на пазарите, стопанисвани от дружеството не е съставен нито един акт за нарушения.