Първият заразен с коронавирус пациент беше изписан на Велики четвъртък от Инфекциозното отделение към Университетска болница „Канев“ с две отрицателни PSR проби за Ковид-19.
В същото време от Националния оперативен щаб съобщиха за шести заразен в Русе, но информацията за него е изключително оскъдна.
До края на деня вчера беше известно единствено, че не е приет в болница, което означава, че е в добро състояние и не се налага спешна медицинска намеса. Здравните власти издирват контактувалите с него. 
По неофициална информация шестият доказан носител на заразата е жена, не е пътувала в чужбина, а инфекцията е открита при тест в частна лаборатория.
51-годишният мъж, който беше първият доказан носител на заразата в Русе, бе приет на 30 март в болницата. На 16 март той и приятелката му се върнали от ски курорт в Австрия, където работили през зимата. Тогава Австрия още не беше в списъка с рисковите за Ковид-19 страни и затова не са попълвали анкета и не са поставяни под карантина. Въпреки това мъжът и жената знаели, че в Европа върлува коронавирус, и проявили отговорност, като сами се поставили под карантина в квартирата си, без да се срещат с познати и роднини. Единствено са ходили да пазаруват в кварталния магазин „Зари“ и са посетили агенция за недвижими имоти, тъй като са имали намерение да си купят собствено жилище.  
На 25 март мъжът вдигнал висока температура и започнал да кашля, но решил да се самолекува. Пет дни по-късно го втресло, дишането му се затруднило и на 30 март отишъл при личния си лекар, който го насочил към Белодробната болница. Там лекарите установили, че русенецът има двустранна бронхопневмония и понеже е пребивавал в Австрия, която вече била обявена за рискова за Ковид-19 държава, бил прехвърлен в Инфекциозно отделение, където е изолиран в отделна стая. PSR пробата му показала, че е заразен с коронавирус. По време на започналото лечение той бе в добро общо състояние. Приятелката му беше с отрицателна проба и затова само беше поставена под карантина в квартирата им. 
На 15 април и втората проба на мъжа показала отрицателен резултат и вчера той беше изписан.
Втората заразена в Русе, жена на 67 години, беше приета в Инфекциозно отделение 35 днес след завръщането си от Канада. Тя също е с две отрицателни проби, но остава в отделението за доизлекуване на пневмонията й.