След като успя да възстанови част от загубите, натрупани по време на сериозният срив през миналия месец, сега фондовият пазар в САЩ се намира в много важен момент. Това смята финансовият мениджър Алън Ланц, цитиран от Market Watch.

"Следващите 45 дни може да бъдат най-критичният и решаващ период във финансовата история на Щатите", посочва той в свой анализ. "Ако на всеки 10 години сме изправени пред мечи пазар, то този не е като никой друг досега", допълва експертът.

С бързото разпространение на коронавируса в най-голямата икономика в света анализаторът очаква тя да се възстанови в т.нар. U-форма, която предполага, че връщането към активността от предкризисния период ще бъде продължително и бавно.

"Дори ако сме предприели най-правилните мерки, възстановяването ще отнеме време и при най-добрият сценарий може да очакваме завръщане в U-форма", казва анализаторът и добавя:

"Коментираното по-рано възстановяване във V-форма (то предполага бързо отблъскване от дъното и пик в икономиката) вече не е част от уравнението заради комбинацията от много негативи, свързани с кризата.".

По неговите думи пандемията няма да коства добрият стандарт на живот на американците, но може да струва позицията на САЩ като първа икономическа сила в света.