Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев откри Америка с прозрението, че някои елитни български клубове можело да фалират. Всичко било възможно, но засега, цитираме Фурнаджиев, „няма такива индикации“.
Има! И още как.
Щом обгрижваният с „обръч от фирми“ отбор на „Арда“ остана без всичките си чужденци /9 на брой!/, а заплатите на българите ще бъдат намалени със 70 процента, какво остава за другите!
На първо място като „Дунав“, „Етър“. Отдавна не е тайна, че това са най-уязвимите клубове.
Ще бъде интересна финансовата съдба на други - като закачения за ТЕЦ „Марица Изток“ „Берое“ и вземащия „ток“ от АЕЦ „Козлодуй“ „Ботев“ /Враца/. Но обстановката и в тези държавни фирми ще се нажежава с всеки ден дотам, че скоро футболът може да се окаже последната им грижа.
Загадка са и странно изглеждащите отбори като „Витоша“ и „Царско село“. За тях определението на финансовия министър Владислав Горанов „маргинали“ наистина важи с пълна сила.
Ето един пакет от тимове, които висят над бездната със страшна сила.
Не че в „Левски“ и ЦСКА е спокойно.
„Сините“ още яхат вълната с коленопреклонение пред феновете, но същите тези фенове ще викнат скоро: „Баста, оправяйте се, ние не сме по-добре“.
„Червените“ пък се чудят как да разкарат чужденците, щото на Гриша Ганчев сигурно му идва нанагорнище да плаща хиляди евро на хора, които лежат вкъщи и споделят клипове на жонгльори с тоалетна хартия.
И сега какво - г-н Фурнаджиев предполагал, че може да се стигне до фалити!
Ще се стигне.
Когато умни хора предлагаха да се въведе лимит на чужденците и да се наложи квота за българчета-титуляри във всеки отбор, в БФС си правеха оглушки. И този вирус също излезе много коварен.
Най-коварно се оказа обаче късогледството на клубни ръководства, които смятаха, че могат да се осланят вечно на едни и същи донори. И когато по една или друга причина тези спонсори - видими и невидими, се отдръпнаха и излязоха от терена, футболният цар се оказа гол-голеничък.
Като сложим на масата и факта, че „мъдрата“ политика на БФС доведе първенствата до празни стадиони и липса на свежи пари от билети, играта няма как да не свърши.
И не, страдалци няма да са само клубовете. С БФС, но без отбори и мачове, ще страдат още съдии, дежурни делегати, съдийски наблюдатели, куп службаши без реални ангажименти. Просто няма да има работа за всички, което означава, че фалитът ще е почти тотален и че мътната вода няма да отнесе само няколко отбора.