Днес е последният ден, в който всички щандове, тараби и магазинчета на централния и кварталните пазари имат право да работят в пълен обем. В дните около Великден - петък, събота и неделя, право да търгуват имат само магазини и павилиони, но не и работни маси. Пазарите възвръщат обичайния си работен ритъм отново в понеделник. Това гласи последната министерска заповед, която цели да ограничи струпването на хора, погълнати от треската на празничното пазаруване в условията на пандемия. Засега мярката е валидна еднократно и няма да засяга уикендите. Новият регламент обаче породи недоумение у хората дали реално ще затворят всички щандове за плодове и зеленчуци или разграничението между тараби и павилиони ще даде възможност на част от търговците да работят свободно.
„Специално на централния пазар има само 3 магазинчета за плодове и зеленчуци и всички останали места за продажбата им се осъществява на работни маси. Затова решихме всички, дори и магазинчетата, да затворят за трите празнични дни, тъй като в противен случай, като затворим масите, рискуваме клиентите да се струпат пред трите магазина. Това не означава, че централният пазар ще затвори - напротив. Ще работят например магазините за месо, мляко и млечни продукти, домашни потреби, дрехи“, уточни за „Утро“ управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев. И обясни, че действително около Великден пазарът се оживява и клиентелата нараства, но засега наблюдава, че хората са дисциплинирани и отговорни.
По-различна е картината на кварталните пазарчета, тъй като там има сравнително равновесие между тараби и павилиони. Затова се очаква по районите немалка част от търговците да продължат да продават плодове и зеленчуци, а само по-дребните продавачи, които обикновено ползват тараби, да са заставени да затворят.
Огромно е недоволството на производителите на разсад, за които трите дена в принудителна ваканция се очаква да донесат големи негативи. Причината - именно сега е пикът, в който масово хората засаждат новата си селскостопанска продукция и ненавременните действия са пагубни и за тези, които продават разсад, и за тези, които търсят да го купят. Всъщност традиционното търсене на разсад също е под въпрос заради издадената вчера от здравния министър Кирил Ананиев забрана за напускане на областните градове по празниците. Изключение ще се прави единствено за служебно пътуващите. Това означава, че хората със земеделски имоти около града ще трябва да си останат вкъщи.