Първите 68 фирми, кандидатствали по схемата „60/40“, ще получат днес средно по 257 лв. помощ от правителството затова, че са засегнати от държавните мерки срещу разпространението на Covid-19. По силата на приетото днес постановление на Министерския съвет подкрепените дружества трябва да са прекратили дейност или да са намалили работното време на служителите, а освен това работодателят трябва да добави останалите 40% от брутното възнаграждение, въпреки че няма приходи.

От Националния осигурителен институт (НОИ) изпратиха информация, че днес ще преведат общо 274.3 хил. лв. на 68 работодатели за 1065 лица. От общата сума 230.3 хил. лв. са компенсации, а 44 хил. лв. са осигуровките. Тези суми ще постъпят в сметките на работодателите утре. Осигурителният институт представи и пълния списък на одобрените фирми за месец март.

Тоест подкрепените фирми средно са осигурявали персонала си през януари (който месец според днешното правителствено постановление се взима за отправен) на заплата под минималната за страната (610 лв.). Т.е. фирмите са осигурявали своите служители на по-малко от 8 часа и преди кризата с Covid-19.

Компенсациите се изплащат за работници и служители при работодатели, определени от Агенция по заетостта като отговарящи на условията на Постановление на Министерския съвет № 55 от 30 март 2020 г., за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец, след изтичането на съответния месец. При изчисляването им НОИ извършва проверки за наличието на трудово правоотношение с работниците и служителите преди датата на обявяване на извънредното положение – 13 март 2020 г., и съответно дали правоотношението не е прекратено след тази дата.

За периодите на ползване на неплатен отпуск и отпуск за временна неработоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или отглеждане на дете до 2-годишна възраст, компенсации не се изплащат.