Общинският съветник Волен Сидеров, който призова хората да не спазват въведените мерки в извънредното положение, е в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Няколко часа по-рано Софийска градска прокуратура го обяви за общодържавно издирване, след като не се е явил за предявяване на обвинения. Сидеров е бил рдовно призован. Разследващ полицай разпореди принудителното довеждане на лицето.

“Не съм се укривал, няма никакво основание да ме издирват.Влизаме да приемем обвинителния акт, действаме по закон”, каза Сидеров, цитиран от телевизията си днес при пристигане в СДВР.

Освен че е общински съвет в София, Сидеров е и лидер на политическа партия. В неделя той отправи масови призиви за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус. Същите призиви бяха изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“.

Вчера общинският съветник бе призован да се яви в сградата на СДВР-МВР в качеството му на обвиняем по досъдебно производство, образувано в Софийската районна прокуратура за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и взимане на мярка за неотклонение „парична гаранция”. На входа на СДВР-МВР, той е отказал да представи документ за самоличност и демонстративно е напуснал района.