Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов беше пуснат под домашен арест. Решението взе днес 16-и състав на Специализирания наказателен съд с председател Елена Попова.

Министърът, който отговаря за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник, бе с мярка за неотклонение „задържане под стража“ повече от 4 месеца.

Мярката съдът определи в онлайн заседание.

Съдът прие, че обоснованото предположение не е разколебано съгласно представените по делото доказателства. По делото са представени и нови доказателства, които съдът прецени като пряко несъотносими към обвинението на обвиняемия Димов, но отбеляза, че същите са необходими с оглед разкриването на обективната истина и повдигнатите обвинения за останалите обвиняеми по делото. Съдът се солидализира със становищата на страните, че не е налице реална опасност от укриване предвид образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес.

Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението.