„Има много хора, които се нуждаят. Десетки са разочаровани от системата. Много са и освободените от работа, останали без доходи и стресирани от обстановката. Не ги притеснява толкова вирусът, колкото глада!“. Това сподели 18-годишният доброволец на БЧК и областен координатор на младежката организация Толга Мехмедов, който ежедневно се сблъсква с различни и тежки истории на нуждаещи се русенци заради извънредното положение. Младежът е участвал в акции, но за първи път е на терен да раздава хранителни помощи на бедни русенци. Дейността е различна - част от добровоците приемат нуждаещи се в офиса на БЧК, други опаковат храните, трети ги раздават по домовете. 
„Всеки ден е много динамично. Срещат се различни хора, но повечето са доволни, дори вчера една възрастна жена беше толкова щастлива, че попита дали може да ме прегърне, но й казах - след като мине извънредното положение. Най-силно обаче ме докоснаха думите на самотна многодетна майка, която дойде в офиса и каза: Вие сте единствената надежда, която имам“, разказа Толга. Той сподели също, че има и хора, които са недоволни, че не са попаднали в списъка на нуждаещите се. Срещат се и такива, които питат: Само толкова ли? Само храна ли, няма ли и пари? Повечето от хората, които получат хранителни пакети, очакват доставките. Истински обаче се изненадват бездомниците, тъй като доброволците правят обходи и раздават и на тях храна. 
Толга е доброволец към БЧК от 2014, като се записва след лекция в училище, изнесена от сегашната директорка на организацията Антоанета Ябанова. Той е сред опитните доброволци, но има и 15 новопривлечени от началото на извънредното положение. Те са на възраст от 18 до 55 години - ученици, които сега завършват, студенти, работещи, като са преминали специално обучение. 
„Те просто дойдоха и казаха: „Искаме да помагаме. Искаме да правим добро. Знаем, че имате нужда от нас и искаме да ви подкрепим“. Изключително съм благодарна на всички доброволци. Те са нашата най-голяма сила, лицето на организацията. Техните усилия ни помагат да подпомогнем на повече нуждащи се“, сподели Ябанозова. От началото на април 10 доброволци, сред които седем нови, са опаковали и раздали 400 пакета от по 30 килограма храна с 16 продукта от първа необходимост. С тях са подпомогнати хора и семейства, които са най-пострадали от кризата и са потребители на обществената трапезария, патронажната грижа, както и самотно живеещи възрастни в крайна бедност. Подпомагането с пакети от хранителни продукти се финансира от Оперативната програма за храни. 
Тази седмица усилията на доброволците са насочени и към другата кампания, в която фирми даряват продукти на общината и те се раздават на семейства в нужда и хора, останали без доходи по време на извънредното положение, които не са обхванати от други кампании. В нея са включени и жители на малките населени места на общината, като нуждаещите се ще получат хранителните пакети до Великден. Предвидено е да се раздадат около 400 пакета, които са от по 12 килограма и също съдържат продукти от първа необходимост и маски. В опаковането и раздаването са се включили 20 доброволци. В понеделник бяха раздадени 73 пакета в няколко русенски квартала. Горещите телефони за заявка са: 082/506702 и 082/506769.