50 акта за нарушения на въведените забрани по време на извънредното положение заради коронавируса са съставени от двете полицейски управления в понеделник по сигнали на бдителни граждани. Повече от половината са за непоставени предпазни маски от хора на улицата, останалите са за струпване на родители и деца на  детски площадки в междублокови пространства.  

Разбираме, че стоенето вкъщи тежи на хората, особено при хубаво време навън, но и те трябва да разберат, че ние изпълняваме заповедта на здравния министър Кирил Ананиев всички да бъдат със защитни маски на обществени места и да няма струпване на повече от двама човека на едно място, за да не се получи взрив на Ковид-19. Затова ще бъдем безкомпромисни, казаха вчера за „Утро“ от двете полицейски управления. 
От областната дирекция на МВР благодариха на всички, които се обаждат на тел.112 и посочват забелязани нарушители на ограниченията.
Тези хора не са доносници, с действията си те пазят не само себе си, а и здравето на всички останали, подчертаха от полицията.
От началото на въвеждане на режима за спазване на карантината по предписания на здравните власти дирекцията на МВР в Русе е образувала 15 досъдебни производства срещу неоткрити на адресите им карантинирани. Най-пресен е случаят с шофьор в русенска фирма, който наскоро се върнал от чужбина и бил поставен в изолация в дома си на ул.“Петрохан“. В понеделник в 11.30 часа екип на Второ РПУ и представители на Регионалната здравна инспекция и на общината са посетили адреса, но човекът не е открит в апартамента. В разговор по телефона станало ясно, че 31-годишният мъж бил в Румъния и изпълнявал курс със служебния микробус. Час по-рано в понеделник екип от Първо РПУ не открил на адреса му на ул.“Цанко Дюстабанов“ 35-годишен русенец под карантина, който също ще бъде предаден на прокуратурата.