Парламентарната група на „БСП за България” поиска връщане на устния парламентарен контрол за времето на извънредно положение.

Заради епидемията парламентът премина в авариен режим на работата, в който разглежда единствено свързани с извънредното положение законопроекти, а парламентарният контрол се осъществява в писмена форма.

Опозицията обаче настоява всеки петък министри все пак да идват в пленарната зала, за да отговорят на депутатски въпроси и да информират обществеността за работата на ръководените от тях ведомства. Според БСП не би трябвало министър-председателят и министрите му да дават информация за случващото се в държавата единствено на извънредни брифинги, а да не идват в парламента.

Според опозицията контролът може да бъде организиран изцяло в унисон с противоепидемичните мерки – в залата ще присъстват единствено питащият депутат и съответният отговарящ министър.

Депутатът от левицата Драгомир Стойнев обясни, че БСП е отправила близо 100 писмени въпроса, свързани с извънредното положение, на които не е даден отговор. Според колегата му Филип Попов пък въпросите към членове на кабинета дори не се публикуват на сайта на законодателния орган, за да могат желаещите да се запознаят с тях.

„До петък ще си получите всички отговори. Не въвеждайте в заблуждения залата и българските избиратели. Няма съществена разлика между устния и писмения парламентарен контрол”, отговори от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева.