Някои от наемателите на общинските пазари са заплашени от фалит заради разпореждането на здравния министър за затварянето на тържищата. Най-засегнати от рестриктивните мерки ще бъдат цветарите, производителите на разсад и тези, които отглеждат продукцията си в оранжерии. Освен до фалит за част от наемателите, тези строги мерки ще доведат и до големи загуби за търговското дружество, смята шефът на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев. Той отбеляза, че средната цена за наем на една тараба е около 90 лева, като ще бъде внесено предложение в общинския съвет търговците да не плащат наеми за времето, в което общинските пазари са затворени. Това обаче, по думите на общинския шеф, няма да помогне и не устройва търговците, за да могат те да се изхранват. 
Наемателите, които продават стоката си на русенските общински пазари, а и част от клиентите, посрещнаха с гняв заповедта, с която здравният министър спира работата на пазарите и цветните борси. 
„Дал съм 3400 лева за цветя в събота, които да мога да продам на Цветница, а те точно на празника ни затвориха. Тези цветя отиват в контейнера“, оплака се цветар. Производителите на разсад също се жалваха, че няма как за три дни да си реализират стоката и за тях това ще е краят.  
Цяла зима сме в оранжерията, за да продаваме сега, но вместо да продаваме, ще трябва да изхвърлим голяма част от продукцията си, защото тя расте и чака реализация, оплака се дългогодишен земеделец. Друг пък сподели, че е заложил 7 хиляди лева в оранжерията и мярката за отпадане на наемите, докато пазарите са затворени, няма да му помогне. 
Засегнати от строгите мерки ще бъдат и търговците на промишлени стоки, които също са заредили за предстоящите празници, като те споделиха, че осигуровките им са по 330 лева и сметките по никакъв начин не излизат. 
От заповедта на здравния министър не става ясно дали търговските обекти около пазара, които са с вход откъм улицата, могат да продължат дейност. В тази връзка от управата на „Общински пазари“ са изпратили запитване до РЗИ дали тези магазини могат да продължат работа като всички останали, тъй като техният брой също не е малък.
Вчера министър Ананиев намекна, че може да има някакво смекчаване на забраната за работа на пазарите, която беше наложена заради нарасналият брой на посетителите в последните няколко дни и пренебрегване на правилото за спазване на 2 метра дистанция. Макар че на русенските общински пазари всички противоепидемични мерки бяха изпълнени и  не е имало струпване на хора, като това беше установено и след проверка на РЗИ в събота, заповедта на министъра е за всички кооперативни пазари и цветни борси в страната.