Скулптура, украсявала района на отдавна несъщестуващия гигант „Дунавия“, бе спасена от реставратора Ясен Янков, който вече спаси от забвение „Пастирката“ в Парка на младежта и „Копачката“, преместена от мястото си пред лятната градина на хотел „Дунав“ пред Художествената галерия.  
„Случайно минавах покрай бившата „Дунавия“ и ми направи впечатление, стърчеше главата само в бурени. Както виждате, едната ръка е отчупена, открадната от мародери, има и опити за рязане долу на краката в глезените“, разказва Ясен Янков.
Идеализираният образ на млада работничка, направен от скулптора Христо Данев, впечатлява с патината си и художествените си качества.
„Скулптурата е много ценна като пластика, автор е един от сериозните скулптори, ученик на Далчев, автор на паметника на Баба Тонка в Русе. Това е произведение на изкуството, не може да ги класифицираме като някакви там партийни или какви ли не поръчки навремето, това е изкуство и трябва да се съхрани според мен“, смята реставраторът.
До фигурата на момичето се съхранява временно и скулптурната група на играещи деца, дело на големия Любомир Далчев, която преди беше на кея. Тя е в отлично състояние и след приключване на ремонта на крайбрежната зона, ще бъде върната на мястото си.
„Тя е с благородна патина, много е ценна и хубава като скулптурна композиция. Ще се монтира на осветено място, където да е под наблюдение, защото е много опасно с вандалите и крадците на цветни метали“, казва още Ясен Янков.
Спасената фигура на момичето с отчупена ръка ще бъде поставена в Парка на младежта.