10 акта са съставени на граждани на Русе в неделя за забранено струпване на едно място и липса на задължителните на публични места предпазни маски. Предстои да бъде определен размерът на глобите, които могат да варират от 100 до 1000 лева. Данните бяха съобщени на вчерашната среща между областния управител Галин Григоров, заместника му Валентин Колев, директора на ОД на МВР Теодор Атанасов, заместника му Павлин Коджахристов и шефа на териториална дирекция на ДАНС Георги Георгиев.
Образувани са 6 досъдебни производства за неспазване на задължителния 14-дневен домашен престой след завръщане от чужбина, наложен от служители на Регионалната здравна инспекция.
От 13 март, датата на обявяването на извънредното положение, общият брой на карантинираните надхвърля 2700. За 1546 от тях срокът вече е изтекъл, за други 1168 души тече в момента.
Една от тях е 46-годишна русенка, която ще бъде глобена заради смяна на адреса, без да уведоми РЗИ. Отсъствието й от посоченото от нея жилище е установено в петък. След като полицаите успели да я издирят по телефона, нарушителката обяснила, че се преместила да живее в покрайнините на града. Срещу нея е образувано досъдебно производство.
По същия път вървят и трима мъже. Единият от тях работи като шофьор на микробус. След като в неделя 46-годишният мъж не бил открит в дома си на ул.“Чипровци“, полицаи установили, че се намира в друг град, където отишъл служебно с буса.
Друг мъж на 33 години от Бистренци решил да напазарува в Бяла в неделя въпреки наложената му карантина, но бил засечен от полицаи и предаден на прокуратурата.
21-годишен ром от Бяла пък отишъл да се поразходи до приятел, но точно тогава бил проверен дали спазва изолацията и е хванат в нарушението.