Тази вечер в 21 часа екипът на "Пирогов" излезе пред болницата и аплодира като жест на благодарност всички хора, които проявяват отговорност и солидарност като си остават вкъщи.

"Бъдете и Вие отговорни и солидарни, останете си вкъщи!", призоваха медиците.

Същото направиха и лекарите от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА.

"Благодарим Ви! Заедно ще се справим", написаха те във "Фейсбук".

Топлото време и някои улици, пълни с хора - вече с маски, разтревожиха здравните власти. Затова по-рано днес на брифинга на оперативния щаб присъстваха и директорите на някои от най-големите болници.

Всички медици изразиха силно притеснение за предстоящите дни. Те предупредиха, че ако мерките не се спазват и улиците са пълни с хора, следващите две седмици може да са критични.

"Хората, ходейки по улиците, като че ли искат да ни придадат на нас, лекарите, някаква божия роля - ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим за тази корона от тръни, но не я искаме. Всяка вечер ни ръкопляскате. Ако си останете по къщите, ние в 21 ч. ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека не превръщаме болниците в морги", каза директорът на Александровска болница Костадин Ангелов.

675 са вече потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Починали са 29 души, а излекуваните са 68 души. Към 12 април 377 от регистрираните случаи са на мъже, а 298 - на жени.